Til hovedinnhold

– Apple skal droppe Intel og lage helt egne brikker til Mac

Radikalt grep fra Apple, ifølge Bloomberg.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nettstedet Bloomberg har vært i kontakt med kilder som hevder at Apple planlegger å kvitte seg helt med Intel-brikker til sine datamaskiner, og i stedet satse full og helt på egenproduserte brikker.

Ifølge kildene, som har den sedvanlige «kjennskapen til saken», ønsker Apple å erstatte Intel med sine egne brikker fra og med 2020, altså om ikke spesielt lenge.

Opplysningene er altså ikke offisielt bekreftet, men finansmarkedet ser ut til å tillegge nyheten stor troverdighet. Etter at opplysningene kom ut falt Intel-aksjen nemlig med hele 9,2 prosent, som skal være det største fallet på én dag siden 2016.

iOS ga noen hint om hva som kan være i vente: Hva er det Apple driver med nå? »

Det kan snart bli over og ut for Intel-brikker i Apples datamaskiner, om Bloombergs kilder snakker sant. Bilde: Intel

Viktig kunde

Bloomberg har selv beregnet at omtrent 5 prosent av Intels samlede omsetning kommer fra Apple, noe som betyr at det ville fått store økonomiske konsekvenser for prosessorgiganten om Apple velger å droppe dem.

Omleggingen til egne brikker skal ha fått kodenavnet Kalamata og er visstnok fremdeles i den tidlige fasen, men har allerede blitt godkjent av Apples ledelse, ifølge Bloombergs kilder. Tiltaket skal være et steg i en større strategi som handler om å få alle Apple-produkter til å fungere mer sømløst med hverandre.

Apple jobber angivelig allerede med denne strategien på programvarefronten. Som Bloomberg meldte i desember har kilder nemlig hevdet at selskapet jobber med utviklerverktøy som kan brukes til å lage apper som fungerer likt på både iPhone, iPad og Mac-maskiner – under kodenavnet «Marzipan».

Apple har allerede tatt noen steg i retning av å gjøre seg mindre avhengig av Intel. I fjor kom det frem at Apple er i ferd med å utvikle en helt ny brikke beregnet på bruk i sine fremtidige Mac-maskiner. Den brikken skal imidlertid angivelig kun ta seg av bestemte oppgaver.

Akkurat hva det er Apple planlegger, og når vi vil få vite mer, er ennå uvisst.

Nå har Mac endelig fått offisiell støtte for eksterne skjermkort »

annonse