Til hovedinnhold

YouTube og Netflix går tregere for amerikanske brukere etter at nettnøytraliteten forsvant

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En gigantisk undersøkelse gjort av blant annet University of Massachusetts, hevder at amerikanske mobiloperatører bevist struper hastigheten på nettet når noen bruker populære apper som Netflix og YouTube, melder Bloomberg.

Undersøkelsen baserer seg på en app ved navn Wehe, en app som er designet for å avsløre brudd på nettnøytralitet. Omtrent 100 000 amerikanske brukere har fulgt med på hastigheten sin når de bruker ulike strømmetjenester for å avdekke svingninger i nedlastingshastigheten. Totalt skal det være gjort over 500 000 målinger mellom januar og starten av mai i år.

Verst i klassen skal angivelig være Verizon, tett fulgt av AT&T.

YouTube straffes hardest

Undersøkelsen sier det er de som ser på YouTube som oftest får hastigheten sin nedjustert av de ulike tilbyderne. Samtidig skal andre tjenester som Netflix, Amazon Prime og NBC sin sportsapp være populære tjenester som blir sinket ned.

Undersøkelsen viser at appen fant forskjeller i hastigheten over 11 100 ganger hos Verizon i det gitte tidsrommet, mens AT&T hadde 8 398 tilsvarende utslag. Neste distributør på listen er T-Mobile opp med sine 3 900 variasjoner.

Et eksempel som blir tatt frem er fra en nyere måling, hvor Netflix-appen fikk tildelt 1,77 megabit per sekund i hastighet hos T-mobile. På det samme tidspunktet viser målinger at andre tjenester hadde tilgang til en hastighet på 6,62 megabit per sekund.

Ble først nektet av Apple

En av personene bak undersøkelsen er David Choffnes. Han ble kjent over natten i fjor, da Apple avviste den nevnte Wehe-appen. Choffnes tvitret om avslaget som senere ble plukket opp i nyhetene.

Derfra begynte ballen å rulle, hvor Apple senere godkjente Wehe-appen – og blesten ga i tillegg et kraftig tilsig av nye brukere.

Choffnes har senere inntatt rollen som en slags vaktbikkje etter at Trump-administrasjonen skrotet reglene rundt nettnøytralitet – som Obama innførte tilbake i 2015. Hans arbeid er finansiert av National Science Foundation, Alphabet Inc og ARCEP.

I tillegg har han en avtale med Verizon om målinger av alle amerikanske tilbyderes justeringer av hastigheter, som ikke er publisert. Choffnes hevder at Verizon ikke begrenser ham, og at andre som støtter ham ikke påvirker arbeidet hans.

Oppfordrer brukerne til å følge med

Siden de ulike tilbyderne ikke er pålagt det samme lovverket om nettnøytralitet som under Obamas tid, mener Florian Schaub, sikkerhetsekspert ved University of Michigan, at brukerne og forskerne nå i større grad må følge med hvordan tilbyderne løser dette.

– Apper som Wehe er en viktig måte å se om distributørene endrer på hastigheten, som for eksempel å sinke ned visse tjenester eller apper, uttalte Schaub til Bloomberg.

Distributørene på sin side hevder at de ikke gjør forskjell på de ulike appene og tjenestene.

– Vi justerer ikke ned hastigheten ut ifra hvem det kommer til eller fra. Vi ser ikke på en viss type trafikk på noen annen måte enn hva vi gjør med noe annet, forklarer John Donovan, sjef for AT&T sin satellitt-, mobil- og internettavdeling til Bloomberg.

Han mener at det Choffnes har oppdaget er kunder som har registrert seg til det som kalles rullende «blackouts», hvor de betaler en lavere pris mot variasjon i hastigheten.

annonse