Til hovedinnhold

AMD Ryzen slippes 2. mars

Kan forhåndsbestilles fra i dag – her er de norske prisene.

Det har vært stor interesse rundt AMDs nye Ryzen-prosessorer den siste tiden. Endelig brygger det opp til skikkelig konkurranse på markedet for entusiastprosessorer. I dag ble både priser og lanseringsdato spikret. Faktisk aller først på norske Experts hjemmesider, før en pressemelding kom deisende inn i innboksen noen timer senere.

Artikkelen er oppdatert med priser og butikklenker.

De tre modellene som er bekreftet i Ryzen-serien har fått modellnavnene 1700, 1700X og 1800X, der sistnevnte er toppmodellen. Her legges det opp til konkurranse mot Intels Broadwell E-brikker, der krumtappen heter Core i7-6950X Extreme og koster drøyt 18 000 kroner. Fullt så ekstreme som Intels tikjerner er ikke Ryzen-brikkene, men AMD skryter av at Ryzen 1800X skal ha slått Intels Core i7-6900K i Cinebenks flertrådstest og i transkoding av video med Handbrake.

Les også: AMDs nyeste slår ekstrembrikke fra Intel »

Betydelig snillere priset enn Intels

Hvis brikkene også holder AMDs løfter om sammenliknbar spillytelse snakker vi om et mulig røverkjøp av en brikke. Intels i7-6900k koster nemlig drøyt 11 000 kroner, mens prisene som dukket opp hos norske Expert i dag tidlig var på betydelig snillere 5400 kroner.

ModellKlokkefrekvens (GHz)Maksimal klokkefrekvens (GHz)TDP (Watt)KjølerVeiledende pris USA (USD)Norsk pris
Ryzen 71800X3.64.095Medfølger ikke$499Rundt 5400 kroner
Ryzen 71700X3.43.895Medfølger ikke$399Rundt 4300 kroner
Ryzen 717003.03.765Wraith Spire$329Rundt 3500 kroner
Toppsjef Lisa Su i AMD viser frem den nylanserte brikken.
Gene Stoegbauer / AMD

De tre prosessorene er i forhåndssalg hos utvalgte butikker fra og med i dag, mens utsendingen starter torsdag 2. mars.

Oppdatert:

AMD Ryzen er nå i salg hos Komplett.no, NetOnNet.no, og Dustinhome.no, for å nevne noen.

Les også: Dette skal være prisene på Ryzen-prosessorene »

Dette er AMDs Ryzen

Komplett er oppgitt som norsk lanseringspartner for AMD.
Skjermdump fra lansering

AMD Ryzen, tidligere kjent under kodenavn «Summit Ridge», er utstyrt med opptil 8 Zen-kjerner som tilsammen kan takle 16 tråder. Den er bygd på 14 nanometers prosess og er rettet mot entusiastmarkedet – et marked Intel, som ikke planlegger åtte-kjernede prosessorer utenfor ekstrem-serien deres før i 2018 – har hatt i sin hule hånd i flere år.

Av teknologi i Ryzen finner vi noe AMD kaller «SenseMI Technology», som igjen består av enkeltdeler med fokus på slikt som strømforsyning, klokkefrekvenser og teknikker for å forutse hva slags arbeidsbelastninger som kommer. Du kan lese mer om disse teknologiene i denne saken.

Foreløpig har vi hverken fått svar fra Expert om hvorfor brikken ble lagt ut før AMDs pressemelding dukket opp, eller om de rakk å forhåndsselge noen av brikkene. Vi vet heller ikke helt sikkert om prisen som ble oppgitt stemmer.

Komplett skal være lanseringspartner for AMD i Norge, og vil i hvert fall ha brikkene i salg i løpet av dagen.

Les også: Absolutt alle nye Ryzen-prosessorer skal kunne overklokkes »

annonse