Nyhet

Saksøker Internett-leverandører for å få piratnettsider blokkert

Enda en antipiratgruppe vil ty til tvang.

Jakten på pirater og fildelingsnettsider har definitivt tiltatt i styrke den siste tiden, gjennom både lovendringer, arrestasjoner av enkeltpersoner, politiraid mot datasentre og saksøking av pirater.

Det å rette skytset mot Internett-leverandørene for å få dem til å blokkere piratnettsider er også en metode som har blitt benyttet i en del europeiske land, men som ikke har lykkes like godt overalt. Mange insisterer fortsatt på å gå rettens vei for å tvinge leverandørene til å innrette seg antipiratbyråenes krav, og som TorrentFreak melder har vi nå fått et nytt eksempel på dette.

Østerriske antipirater på krigsstien

I Østerrike er nemlig antipiratbyrået VAP, som representerer filmindustrien i landet, i ferd med å forberede et søksmål mot fire av landets store Internett-leverandører.

Bakgrunnen er at selskapene ikke har etterkommet en anmodning fra VAP om å blokkere tilgangen til et antall piratnettsider, hvorav ett er den kjente gamle traveren The Pirate Bay. Én av leverandørene som skal være i byråets søkelys er svenske Tele2.

VAP skal ha gitt selskapene knappe to ukers frist fra begynnelsen av august på å blokkere nettsidene, men dette ble altså ikke gjort. En av leverandørene som mottok kravet, UPC, begrunner beslutningen med at det skal mer til enn et krav fra et piratbyrå for å blokkere nettsider.

Mener retten må avgjøre

– Vi mener at avgjørelsen om å blokkere nettsider eller annet Internett-innhold burde ligge hos rettsvesenet og lovgiverne. Vi sympatiserer med rettighetshaverne og støtter de kreative industriene fullt ut. Vi tilbyr imidlertid kundene våre tilgang til Internett og har ingen plikt eller rett til å velge hva slags innhold man skal ha tilgang til, uttalte UPC til nyhetsnettstedet Futurezone.

Dermed går antipiratene altså rettens vei, og ifølge VAP skal søksmålene bli forberedt i skrivende stund før de snart vil bli sendt nettleverandørene.

Om antipiratbyrået får medhold trår Østerrike dermed inn i rekken av land som allerede har iverksatt slike påbud overfor nettleverandørene, som Storbritannia, Finland, Irland og Danmark. Som vi har meldt tidligere finnes det imidlertid mange veier rundt slike blokader, og nylig kunne vi sågar rapportere at The Pirate Bay stadig vokser til nye høyder.

Det er også en viss fare for at The Pirate Bay blir blokkert i Norge: Spørsmålet kan bli avgjort allerede til høsten »

Les også
Pornobransjen vil bli mer synlig på Google
Les også
Island blokkerer The Pirate Bay
Les også
– Kutt av fingrene til musikkpirater!
Les også
Sender ut 1,1 millioner pirat-advarsler i uken
Les også
The Pirate Bay får ansiktsløftning
Les også
Folk strømmer til The Pirate Bay som aldri før
Les også
Byttet ut platebransje-nettsted med The Pirate Bay
Les også
The Pirate Bay kan bli blokkert i Norge
annonse