Til hovedinnhold

Dette NRK-studioet er verdens første av sitt slag

Har bygget en diger LED-vegg med unike egenskaper.

SilliconCore

Den norske rikskringskasteren NRK trenger mye og heftig utstyr for å sende TV(Ekstra), og nå har kanalen skrevet seg inn i historien med en ganske så spektakulær nyvinning.

I en pressemelding meldes det nemlig at NRK nå har installert en gigantisk LED-videovegg i et av sine studioer, med teknologiske egenskaper som gjør den til intet mindre enn verdens aller første i sitt slag.

Den nye høyteknologiske veggen er fordelt på to veggflater i en L-form og er inndelt i fire seksjoner som er adskilt med vanlige veggflater. Til sammen er videoveggen hele 13,5 meter lang og 2 meter høy.

Eliminerer plagsom mønster-effekt

Det som gjør videoveggen unik er imidlertid ikke dimensjonene som sådan, men det faktum at det er den første høyoppløste LED-videoveggen som er utstyrt med teknologi for å forhindre de såkalte «moarémønstrene».

Foto: SiliconCore

Moarémønstre er sjenerende mønstre som oppstår for eksempel når et kamera filmer en annen skjerm, noe som kan gi et inntrykk av at skjermen «flimrer». Mønstrene kan også ta form som buede linjer og andre ting.

Moaré-fenomenet har lenge vært en teknisk nøtt, men med den nye LED-veggen til NRK skal man altså endelig ha klart å løse problemet takket være et fruktbart samarbeid mellom det amerikanske selskapet SiliconCore og norske DisplaySystems.

– På slike høyoppløste LED-videovegger har det å fjerne moarémønstre aldri tidligere blitt gjort. Det å utvikle et anti-moaré-filter var svært vanskelig, og for hver løsning oppdaget vi nye problemer. Ved å samarbeide tett med SiliconCore klarte vi likevel til slutt å finne en løsning som møtte NRKs krav, sa sjef for Display Systems Kjell Edvardsen i pressemeldingen.

Ingen superskarp skjerm

I tillegg til å få has på det forstyrrende fenomenet skal teknologien i tillegg ha hatt den positive bivirkningen at kontrasten og sortnivået på videoveggen også skal ha fått seg et løft.

Videoveggen har en oppløsning på 4992 x 768 piksler, noe som med tanke på veggens dimensjoner selvsagt innebærer et vesentlig grovere bilde enn på vanlige skjermer. Den såkalte «pixel pitch»-avstanden, det vil si avstanden mellom subpiksler av samme farge, er på 2,6 millimeter. På en vanlig dataskjerm er denne avstanden til sammenligning rundt 0,25 millimeter.

Skjermen skal brukes under nyhetssendinger til å for eksempel presentere ulike typer informasjon til nyhetssaker, fungere som en bakgrunn for bilder eller til å intervjue korrespondenter. Veggen er allerede blitt tatt i bruk under sendinger.

NRK er et gigantisk maskineri:
Vi tar deg med bak kulissene så du får se alt utstyret som er i sving » (Ekstra)

annonse