Tek.no

Nyhet

Har du lyst til å styre ting i en virtuell verden?

Disse robot-hanskene skal gjøre det mulig.

Dexta Robotics/montasje
Vegard Haugen
29 Okt 2014 06:00

En ha på-dings som gir deg robot-egenskaper blir ofte omtalt som et «eksoskjelett». Til nå har vi sett flest eksempler på teknologien som gjør at du kan løfte tunge gjenstander.

Selskapet Dexta Robotics har nå utviklet et eksoskjelett for hendene dine som kan brukes til helt andre ting – blant annet i kombinasjon med VR-briller som Oculus Rift, ifølge Engadget.

Kjenn på en virtuell verden

Eksoskjelettet, som de kaller Dexmo, kommer i to varianter: Classic og F2. Den førstnevnte kan brukes til å styre mekaniske hender, eksempelvis en robot som brukes til desarmering av bomber. Det skal også være mulig å fjernstyre ting som for eksempel lysbrytere, radiobiler eller droner.

F2-versjonen har i tillegg støtte for haptisk berøringsteknologi som gjør at du skal kunne kjenne størrelsen på noe du plukker opp i en virtuell verden. Dette kan særlig gi en ekstra dimensjon når du skal spille VR-spill. Vi kan se for oss at Dexmo-eksoskjelettet også kan være nyttig i mange yrker.

Her ser du hvordan Dexmo fungerer:

Slik fungerer Dexmo med VR:

Relativt billig

Vi har sett flere eksempler på noe lignende tidligere, men det er særlig F2-versjonen som gjør Dexmo unik på grunn av berøringsteknologien.

I tillegg er prisen relativt overkommelig for et slikt produkt. For Classic-modellen må du ut med en snau 500-lapp, mens F2-versjonen koster i underkant av 1200 kroner. Forutsetningen er riktignok at du må støtte Kickstarter-prosjektet til Dexmo, og krysse fingrene for at de når målet sitt på 200 000 dollar den neste måneden.

Hjemmelaget eksoskjelett gjør ham supersterk
Her løfter han 80 kg. uten å ta i »

(Kilder: Kickstarter, Engadget, Dexta Robotics)

annonse

Les også