Til hovedinnhold

NASA er ett skritt nærmere «Warp Drive»

Ny oppdagelse kan revolusjonere romfarten.

NASA

NASA har utført en vellykket laboratorietest av noe som kalles en «EM drive». Dette er et system som man tenker seg kan erstatte dagens rakettmotorer ombord på romskip, og det høres temmelig futuristisk ut.

En «EM drive» konverterer elektrisk energi til fart ved hjelp av elektromagnetisme. Det som gjør denne metoden litt spesiell er at den tilsynelatende bryter det viktige fysiske prinsippet som kalles bevaringsloven.

Det virker nemlig som at motoren klarer å skape fremdrift, uten å bruke noen direkte form for drivstoff.

Det sprøeste er at selv vitenskapsfolkene som har utført testene sliter med å forklare hvorfor det fungerer. Du kan lese mye diskusjon rundt emnet på forumet til nettstedet NASASpaceFlight.

Konseptet er ikke helt nytt i seg selv, og har blitt diskutert og fantasert om i over 15 år. Forskere i blant annet Kina har tilsynelatende vist at konseptet fungerer, men ingen har tidligere utført testene i vakum. Det har imidlertid NASA gjort nå.

Potensielt revolusjonerende

Men om systemet teknologien faktisk fungerer, og kan brukes på romskip, vil det være en revolusjon for romfart. Det betyr nemlig at hastighetene man kan oppnå blir ekstremt høye.

En reise til månen fra jorden vil ta fire timer, mens en reise til Mars kun vil ta 70 dager. Skal vi reise til vår nærmeste nabostjerne, Alpha Centauri, vil det ta under ett hundreår.

Det er ikke akkurat snakk om en Warp Drive her, men betydelig raskere enn noe vi kan oppnå med konvensjonelle raketter.

For øyeblikket er det imidlertid ikke farten, men kostnaden, som kan få størst påvirkning på romfarten.

Uten dyre raketter fulle av svindyrt drivstoff blir det plutselig betraktelig billigere å gjøre noe så enkelt som å sende en satellitt opp i bane rundt jorden.

Da blir det kanskje mye liv på Europas første «spaceport»
Den skal stå klar om tre år

(Kilde: cnet og NASASpaceFlight)

annonse