Til hovedinnhold

USA utvikler våpen som skyter lyd i stedet for kuler

Spenstig, ikke-dødelig våpenteknologi på gang over dammen.

Guy J. Sagi/Shutterstock.com

Akkurat som på de fleste andre teknologiområder foregår det også mye spennende forskning og utvikling innen våpenteknologien, både av den dødelige og ikke-dødelige sorten. Nå har det dukket opp en ganske sær, ny løsning i den sistnevnte kategorien.

Som nettstedet Defense One melder har nemlig det amerikanske forsvaret utviklet et unikt våpen som skal gi fienden bank ved hjelp av lyd i stedet for med kuler.

Plasma-våpen

Våpenet er et ledd i det såkalte Joint Non-Lethal Weapons-programmet, som er et forskningsprosjekt fokusert på utviklingen av ikke-dødelig våpenteknologi. Teknologien benytter seg ikke av superkraftige høyttalere, men derimot av sofistikert fysikk.

Det ferdige våpenet skal kunne lage like kraftig lyd som en jetmotor. Foto: Vyacheslav Shishkin/Shutterstock.com

Innretningen har fått navnet «Laser-Induced Plasma Effect» (LIPE). Den nøyaktige virkemåten er noe mystisk, men i korte trekk fungerer våpenet ved å danne et såkalt plasmafelt, det vil si ionisert gass, ved hjelp av superraske laserpulser som avfyres mot et bestemt mål.

Laserpulsene varer kun ett nanosekund hver, det vil si ett milliarddels sekund, og danner et plasmafelt i nærheten av målet. Ved å avfyre ytterligere laserpulser mot dette feltet vil det visstnok oppstå en effekt som tilsvarer en ekstremt kraftig lyd som for mottakeren vil komme fra «intet».

Tilsvarer jagerfly-motor

Det har blitt utviklet tilsvarende teknologi tidligere, men LIPE skal være i stand til å produsere mye mer futt enn andre løsninger. Forskerne forsøker å få lydstyrken helt opp til 130 dB, som tilsvarer det å stå rett bak et jagerfly idet det tar av.

Dette skal igjen være tilstrekkelig til å skremme for eksempel fiender i en kampsituasjon til å trekke seg tilbake, og altså da uten å forårsake noe skade på sivile eller omgivelsene. Ennå har man imidlertid et stykke igjen før teknologien er gangbar til praktisk bruk, da forskerne enn så lenge kun har utført forsøk på svært korte avstander.

Målet er imidlertid å kunne bruke «plasma-kanonen» på opptil 100 meter. Mer informasjon om arbeidet med ikke-dødelig våpenteknologi finner du på hjemmesidene til det amerikanske forsvaret.

3D-skrivere brukes også innen våpenteknologi: Her er de første 3D-skrevne missilene »

(Via Mashable)

annonse