Tek.no

Nyhet

Wolframalpha på lufta

18 Mai 2009 08:25

Søkemotoren Wolframalpha gikk på lufta fredag. Riktignok vil ikke gründeren definere den som en søkemotor, men som en kunnskapsmotor som bruker avansert matematikk for å regne ut svarene. Motoren er basert på programmet Mathematica som er utviklet av Wolframalpha-gründeren Stephen Wolfram.

Wolframalpha er grunnleggende forskjellig fra Google i den forstand at den ikke søker på nettet og returnerer lenker slik søkegiganten gjør, men kalkulerer seg frem til et svar basert på brukerens spørsmål.

I første omgang skal motoren testkjøres, noe som indikeres av følgende melding som vi fikk etter en rekke søk. Det er et sitat fra filmen 2001: A Space Odyssey:

Denne meldingen dukker opp etter et visst antall søk, men det betyr ikke at tjenesten slutter å virke. Det er bare å fortsette søket like etterpå, men meldingen dukker faktisk opp flere ganger senere.

Planen var å lansere motoren i denne uken, men så ble det besluttet å prøve å legge den ut allerede fredag i forrige uke. Det oppsto imidlertid noen problemer men motoren ble ifølge blog.wolframalpha.com likevel åpnet i løpet av fredagen.

Det Wolframalpha gjør er å søke etter fakta innen forskjellige områder, spesielt innen vitenskap men også innen andre områder.

Forskjellen mellom Google og Wolframalpha er altså at Google presentere lenker til andre nettsider, mens Wolframalpha gir svarene direkte basert på flere andre kilder og utregninger. Wolframalpha kan derfor sies å være mer som et leksikon enn en søkemotor.

Dersom du ikke finner svaret du er ute etter eller at du er usikker hva du skal søke på kan du få forslag til spørsmål på denne siden.

Du kan forresten se hvilke kilder Wolframalpha bruker via en lenke som vises nederst på en side med et søkeresultat via en Source information-lenke.

Wolframalpha finnes også som verktøylinje for Internet Explorer og Firefox, pluss en rekke andre verktøy som gjør kunnskapsmotoren lettere tilgjengelig. Det finnes også en rekke verktøy for utviklere.

Tjenesten støtter foreløpig ikke norsk, men det kan virke som det er planen at motoren i fremtiden skal støtte norsk fordi vi fikk opp denne meldingen da vi prøvde å søke på norsk:

(Kilder: Arstechnica, Yahoo News, Cnet news)

Les også
Microsoft viser frem ny søkemotor
Les også
Google med søkealternativer
Les også
Wolframalpha lanseres i neste uke
Les også
Kvasir i ny utgave
annonse