Til hovedinnhold

– Piratversjonene av Windows 10 blir ikke gyldige

Microsoft presiserer uttalelsene om oppgraderinger fra ikke-lisensierte Windows-versjoner.

For noen dager siden kunne vi rapportere at Microsoft vil tilby gratis oppgradering til Windows 10 dersom du allerede har en eldre versjon av operativsystemet installert, et tilbud som vi vare i ett år etter lansering. Microsoft kunne også bekrefte at alle kvalifiserte PC-er vil kunne oppgradere til Windows 10, selv om operativsystemet ikke er lisensiert.

Det å gjøre det mulig for også «piratversjoner» av Windows å oppgradere til Windows 10 skal ha vært for å ikke ekskludere Kina, hvor ikke-lisensierte versjoner av operativsystemet er meget utbredt. Som nettstedet Ars Technica nå melder betyr dette imidlertid ikke at piratene får en «fullverdig» Windows-versjon.

Endrer ikke på lisens-statusen

En talsperson fra Microsoft sendte nemlig en uttalelse til nettstedet med noen presiserende formuleringer.

Windows 10 blir riktignok gratis også for piratene, men man kan ikke regne med en fullverdig versjon. Foto: Microsoft

– Selv om illegitime systemer vil være i stand til å oppgradere til Windows 10 vil oppgraderingen ikke endre på statusen til lisensen. Dersom en enhet var ansett som illegitim eller manglet lisens i forkant av oppgraderingen, vil den enheten fortsette å være ansett som illegitim også etter oppgraderingen, uttalte Microsoft.

De som har piratversjoner av tidligere Windows-versjoner installert vil altså ikke få en «gyldig» Windows 10-versjon. Microsoft ønsket ikke å kommentere overfor Ars Technica hvilke praktiske konsekvenser dette har for piratene.

Skjermen kan gå i svart

På Microsofts kundestøttesider for Windows kan man imidlertid lese at en legitim versjon av Windows er nødvendig for å blant annet motta oppdateringer. Dersom man bruker en ikke-lisensiert Windows-versjon vil brukeren også oppleve å få regelmessige meldinger av operativsystemet om at programvaren ikke er godkjent.

I noen tilfeller vil hele skjermen gå i svart når disse meldingene vises. Ifølge kundestøtten vil kritiske sikkerhetsoppdateringer imidlertid mottas uavhengig av om Windows-versjonen er lisensiert eller ikke.

Windows 10 skal etter planen lanseres i 190 av verdens land til sommeren, og på 111 språk. En konkret dato foreligger imidlertid ikke ennå. Operativsystemet byr på mange nyheter, blant annet noe som heter «Windows Hello». Dette er et biometrisk sikkerhetssystem som gir brukere anledning til å logge inn på maskinene sine ved hjelp av fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning eller iris-gjenkjenning.

Microsoft har også store planer for Windows 10 på mobiltelefoner: Nytt prøveprosjekt lar brukere kjøre Windows 10 på Android-telefoner »

(Via Cnet)

Les også
Endelig er Windows 10-datoen klar
Les også
Her er alle Windows 10-versjonene
Les også
Skepsis til Microsofts «gratismodell»
Les også
Microsoft tester ut Windows 10 på Android-telefoner
Les også
Selv piratene får gratis Windows 10
Les også
Regner med rask suksess for Windows 10
Les også
Windows 10 blir helt gratis – dette er hva du får
annonse