Tek.no

Nyhet

Se hvordan nattehimmelen ville sett ut om vi kunne se asteroidene

Stilig 360-graders video viser jordens små naboer danse rundt på himmelen.

Shutterstock
Joachim Froholt
1 Juli 2015 12:24

Vi har sett mange stilige 360-graders videoer etter at Youtube introduserte muligheten tidligere i år. Men få av dem har vært særlig lærerike.

Neil deGrasse Tysons populære asteroide-sitat. Han har et poeng. Foto: Aaron Williams

Nattehimmelen blir mer innholdsrik

Nå har Youtube-personligheten Scott Manley laget en 360-graders video som viser hvordan nattehimmelen hadde sett ut om de nærmeste asteroidene var synlige.

Videoen plasserer oss ett eller annet sted på jorden, men Manley skrur raskt av kloden vår. Dermed ser det ut som vi svever i rommet, og vi får fritt utsyn i alle retninger.

Så skrur han gradvis på de cirka 5000 asteroidene som vi kjenner til, og som befinner seg i nærheten av jorden. Deretter skrur han hastigheten opp slik at vi får se dem suse rundt på stjernehimmelen. Veldig fascinerende:

Manley påpeker at vi kanskje bare vet om 1% av de asteroidene som faktisk befinner seg i nærheten av kloden vår, og avslutter med å oppfordre til mer forskning på området.

Scott Manley er nok mest kjent for sine eskapader i dataspillet Kerbal Space Program. Han er selv astronom, noe som gjør videoene hans ekstra interessante for de som har litt interesse av romfart.

Slik ser du 360-graders video

På PC kan du bevege «kameraet» ved å holde inne venstre museknapp og dra rundt, ved hjelp av pilene oppe i venstre hjørne eller ved hjelp av piltastene.

På den offisielle Youtube-appen med mobil blir den imidlertid hakket kulere – du flytter kameraet ved å snu mobilen i den retningen du vil se. Du kan også bruke for eksempel Google Cardboard.

Ser du 360-gradersvideo på PC gjør den seg best når den kjøres i 4K-oppløsning, selv om du ikke har en 4K-skjerm. Siden videoen dekker 360 grader får du kun se et utsnitt av hele bildet på skjermen samtidig.

Det anbefales også at du bruker nettleseren Chrome.

Lyst på flere 360-gradersvideoer?
Denne videoen viser hvordan det er å kjøre Le Mans-løpet »

(Kilde: Youtube)

annonse

Les også