NyhetFlere piratnettsteder vurderer å legge ned

Flere torrentnettsteder vurderer å legge ned

Trusselen fra myndighetene skremmer nettstedene i senk.

Personene bak flere fildelingsnettsteder har vært under massivt press de siste ukene. Mandag la BTjunkie ned tjenesten frivillig, og nå vurderer tilsynelatende en rekke andre store aktører å gjøre det samme.

Torrent-teknologien har siden tusenårsskiftet vært en overlegen for å dele filer på nettet. Selv om teknologien brukes til mye lovlig deling av filer, blant annet av NRK, har den i stor grad blitt brukt til ulovlig fildeling.

For tre uker siden ble også nettstedet Megaupload stengt av amerikanske myndigheter. Bakmennene, tyske statsborgere, ble arrestert av en egen gruppe anti-terrorist-soldater på New Zealand, på oppfordring fra amerikanske myndigheter.

Det er denne komplekse utviklingen som gjør rekke av de største torrentsidene i verden bekymret. Nettstedet Torrentfreak.com har snakket med flere av personene bak de største aktørene i verden, som nå ser på seg selv om globale målskiver i en heftig kamp om opphavsrettighetene.

Flere vurderer å legge ned

– Etter at Megaupload ble stengt har et par ansatte bestemt seg for å ikke lengre være involvert med siden vår. Selv før BTjunkie stengte har det vært snakk om å legge ned hele siden. Det har blitt en heksejakt etter oss, det skaper bekymring, forteller en sideadministrator til Torrentfreak.

Kilden forholder seg anonym og det kommer ikke frem spesifikt hvilket nettstedet det er snakk om, foruten at det skal være en av de ti største i verden.

Flere av de store aktørene på markedet deler administratorens tanker, og forteller at å stenge siden er en noe de har vurdert flere ganger.

Selv aktørene som følger og samarbeider tett med film- og musikkindustrien for å fjerne ulovlige torrent-filer, frykter at de også blir det neste målet til myndighetene.

Andre kjører på som før

Selv om klimaet for fildeling har endret seg drastisk de siste årene, er det fortsatt enkelte aktører som ikke ser noe fare forbundet med hendelsene de siste ukene.

– Etter seks år med to sivile søksmål fra platebransjen, eksisterer vi fortsatt. Ingen av de siste hendelsene er egentlig nye, vi har sett sider komme og gå. Så lenge det frie Internett eksisterer vil delingen fortsette. Vi har ingen planer om å stenge sidene, sier Gary Fung, eieren av isoHunt.com.

– Det er viktigere nå enn før at innholdsindustrien våkner opp til det faktum at de ikke kan kjempe i mot teknologiske fremskritt. De kan vinne enkeltkamper, men krigen er allerede tapt. Innholdet må begynne å jobbe sammen med teknologien for å spre kulturen, og på den måten kan man tjene mer penger enn før, sier Fung.

– Én nedlasting er ikke et tapt salg for innholdsbransjen, avslutter han.

(Kilde: Torrentfreak)

Les også
BitTorrent-gigant legger inn årene
Les også
Megaupload stengt av amerikanske myndigheter
Les også
Vil fjerne kopibeskyttet materiale
annonse