Tek.no

Nyhet

Brukte flickrbilder i reklame

Ole Morten Knudsen
26 Sept 2007 18:32

Det har den siste tiden oppstått en heftig diskusjon på billednettsiden Flickr.com.
Over 100 brukere har nemlig blitt svært så overrasket over å se sine bilder på store reklameplakater i Australia.
Les også:
Skjul deg selv fra Google.
Privatbilde ble pornocover.
Enkle grep for flott billedsøk.

Litt vel kreativ?

Det er Virgin Mobile i Australia som har forsøkt seg på en litt vel kreativ reklamekampanje. De har nemlig gått inn på Flickr og funnet bilder lagt ut under en Creative Commons avtale. Ved en slik avtale gir brukerne andre retten til å gjenbruke bildene.

Det finnes flere grader under denne avtalen, i dette tilfellet hadde Virgin funnet frem bilder hvor det ikke krevdes annet enn kreditering til fotograf.

Vil ta ut sak

At bildene skulle bli en del av en større reklamekampanje hadde derimot verken fotografer eller modeller sett for seg.

En av de avbildede, Alison Chang, ble slett ikke fornøyd da bildet av henne, som andre hadde lagt opp, viste seg å være en del av kampanjen. Verken hun eller fotografen ble spurt om de ville være en del av kampanjen. Storebroren hennes, Damond Chang, ønsker nå ta ut sak mot Virgin for misbruk av bildet.

- Vi vil oppsøke juridisk rådgivning og kontakte Virgin Mobile. Søsteren min er bare en jente og selv om ikke Virgin Mobile skader henne som person er dette fortsatt ikke kult. De kunne i det minste latt henne og fotografen få beskjed på forhånd, skriver han på diskusjonen som nå pågår på Flicr.

Føler seg lurt

Men det er ikke bare Virgin Mobile som har irritert mennesker som har blitt brukt i kampanjen. Mange mener Creative Comons har lurt dem til å frasi seg rettighetene til bildet.
Under den idealistiske tanken om fri kultur mener de at de blir lokket til å bli misbrukt av næringslivet.

Avbildede må godkjenne bruk
Gisle Hannemyr, kontaktperson for cretivecommons.no, mener derimot at det ikke kun er hos Creative Commons at problemet ligger her.
- Creative Commons-lisensen dekker kun det opphavsrettslige i forhold til den som har opphavsretten til bildet.  Den som bruker et bilde må også sørge for å klarere andre rettigheter, i dette tilfellet bildet til den som er avbildet, dette er nedfelt i den norske åndsverksloven. Tilsvarende rettigheter finnes også i de fleste andre lands lovgiving, uten at jeg har full oversikt over alle jurisdiksjoner, forklarer han.

Les vilkårene

Samtidig påpeker han at det er viktig å være inneforstått med reglene for Creative Commons før du tar de i bruk.

- Jeg har ingen kommentarer til den spesifikke saken i USA, men generellt vil jeg si at Creative Commons innebærer at opphavsmannen gir opp en del rettigheter i forhold til tradisjonell "all rights reserved"-type opphavsrett.  Dersom man ikke er forberedt på å gi opp slike rettigheter bør man ikke benytte Creative Commons, forklarer Hannemyr.

Vilkår på godt og ondt

Hvis du for eksempel setter som vilkår for videreformidling av ditt bilde kun at fotograf skal krediteres, selv om det brukes i kommersiell sammenheng, så har du sagt fra deg mange rettigheter på godt og ondt.
Hvis det da ikke er en spesifikk person som avbildes, og bruken ikke er krenkende for opphavsmannens ære eller rykte, så kan bildet fritt brukes ifølge Creative Commons sine vilkår. Du kan heldigvis selv enkelt sette at bildet ikke skal gjenbrukes kommersielt.
Hvordan denne saken vil utvikle seg videre blir spennende å se. Men familien Chang har nå i hvert fall satt "All rights reserved" på sine bilder på Flickr.

Diskusjonen på Flickr kan du selv følge her.

annonse

Les også