Til hovedinnhold

Hva venter oss i 2012?

Fra Ivy Bridge til Apple TV.

SSD-er

I fjor har er det SSD-er som er basert på den nye SandForce-kontrolleren som har dominert markedet. Det vil trolig endre seg i 2012. SandForce vil fortsatt ha et solid grep om markedet, nå med LSI i ryggen, men de andre aktørene vi komme sterkere tilbake. OCZ med sine Indilinx-produkter vil komme i veldig mange varianter, samtidig som vi trolig vil se litt til både Marvell og Intel. Flere aktører vil står for salget av disse produktene, blant annet Zalman som nettopp kastet seg på SSD-bølgen.

Markedet i år har handlet mye om maksimal ytelse på SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. I 2012 vil det nok handle mer om jevnt over god ytelse til samme pris. Vi vil neppe se de helt ekstreme hoppene ytelse over hva vi har sett i år. Når det gjelder prisene vil disse trolig synke noe, men med tanke på den store mangelen på harddisker vil SSD-ene neppe ha et enormt fall med det første.

Ultrabooks rykker stadig nærmere sitt mål

Ultrabook

Ultrabook-konseptet vil i løpet av året komme til trinn to på sin tretrinnsstige. Det innebærer enda lettere enheter, enda smalere enheter og enda kraftigere enheter. Det som kanskje blir mest spennende er så se hvor AMD går på denne fronten. Med sin Ultra Thin-greie har de noe lignende som Ultrabook, men Ultra Thin skal ikke brukes som noe varemerke eller noe. Ultra Thin skal helt enkelt være ekstra tynne maskiner med AMD-prosessorer. Uansett, spennende skal det bli å se resultatene.

I tillegg er det ventet at vi får Ultrabook-maskiner med en skjermoppløsning på 1920 x 1080 punkter en gang i løpet av året.

Ivy Bridge i april

Ivy Bridge ventes i april

Ivy Bridge er etterfølgeren til Sandy Bridge, sistnevnte best kjent for å være arkitekturen bak prosessorer som i5-2500 og i7-2600. Ivy Bridge innebærer forbedringer i form av en krymping av prosessen, noe som innebærer 20 W lavere TDP enn sammenlignbare Sandy Bridge-enheter. I tillegg har de en noe høyere turbofrekvens samt en svært mye bedre grafikkbit. Grafikkbiten er ventet å være såpass god at svært mange vil si seg fornøyd med det man får, og at man ikke kjøper et ekstra skjermkort.

Skjermkort

Her er det liten tvil om at både Nvidia og AMD vil slippe en hel serie av nye skjermkort, i henholdsvis Kepler- og Southern Island-serien. Disse vil yte bedre enn sine respektive forgjengere takket være en ny arkitektur og produksjonsteknikk.

Samtidig skal man på ingen måte undervurdere Intel og den grafikkjernen de nå har integrert i sineprosessorer. Med lanseringen av den nye serien prosessorer som går under kodenavnet Ivy Bridge vil denne teknologien bli enda bedre og mer utbredt. Nvidias og Qualcoms mobile platformer, Tegra Snapdragon vil også virkelig vise sin styrke – for mange vil nemlig disse prosessorene gi mer enn god nok underholdning.

Harddiskkrisen bør være over

Det har blitt sagt og skrevet mye om harddiskkrisen, og vi har vel strengt tatt enda dårligere forutsetninger til å si noe om når den er over enn nettopp produsentene selv. Spådommene går fra rundt sommeren 2012 og frem til sluten av året. Nå blir det selvfølgelig ikke snakk om en markert overgang fra krisetid til normaltid, vi snakker snarere om en stadig tilnærming. Prisene er allerede lavere enn de var på sitt verste, men likevel langt over det de var før flommen.

Skjermer

Her kommer det ikke til å skje så unikt mye for selve skjermens del, nye modeller vil komme men uten de helt store banebrytende endringene. Vi har imidlertid tro på at spillerene i større grad vil flytte blikket mot 120 Hz-skjermer med 3D-mulighet og at det vil komme flere slike skjermer på markedet. 120 Hz alene er godt for de mest entusiastiske spillerene, men selve 3D-biten vil nok også flere få øynene oppp for.

Apple TV kommer i tre ulike størrelser

Apple TV?

Apple er alltid et navn man finner på ryktebørsen. I 2012 er det ventet tre ulike TV-modeller fra selskapet. Den minste utgaven av Apple-TV-en vil være på 32 tommer, mens den største skal ha en skjerm på 55 tommer. Størrelsen på den tredje er ikke oppgitt, men det er naturlig å anta at den vil ligge på 40-tallet et sted.

I tillegg til størrelsene, forteller ryktene også om en innebygd støtte for talegjenkjenningen Siri, som vi allerede har sett i Apples nyeste iPhone. TV-ene vil også angivelig få en A6-prosessor – den samme som skal komme i neste generasjon av nettbrett fra Apple.

Lenovo skal etter planen også gjøre sin inntreden på TV-markedet. Lite er sikkert, men i Kina skal navnet bli LeTV, mens vi i andre deler av verden trolig vil oppleve den som IdeaTV.

Mer om
annonse