Nyhet

AMDs store Radeon-lansering

Storstilt pressekonferanse avholdt på Hawaii.

Det er knyttet stor spenning til kveldens pressekonferanse i regi av AMD. Skjermkortprodusenten holder for tiden en stor konferanse – GPU 14 – på vulkanøyene Hawaii, og det er ventet at selskapet vil vise frem sine nye Radeon-skjermkort. Kortene går under kodenavnet «Volcanic Islands», og skal ha «Hawaii»-arkitektur på innsiden.

Klokken 21.00 norsk tid starter pressekonferansen, og du kan se den direkte i videoboksen lenger ned i denne saken.

Oppdatert 21.15: AMD sliter med tekniske problemer. Sendingen kan bli 30 til 45 minutter forsinket, meldes det.

Oppdatert 21.45: AMD sliter fortsatt med store tekniske problemer. Etter at en livestream fra YouTube gikk ned rett etter klokken 21.00, ble løsningen flyttet til en ny plattform. Også denne gikk ned for telling etter kort tid, og det er nå uvisst når pressekonferansen vil starte.

Oppdatert 22.02: Presentasjonen er nå endelig i gang, se sendingen lenger ned i saken.

Har bekreftetat noe

AMD har selv ikke sagt stort om hva som skal lanseres i kveld, men lokasjonen for arrangementet er neppe tilfeldig.

Selskapet har imidlertid bekreftet at «Hawaii»-skjermkortene skal komme i år, og en av toppsjefene i AMD – Matt Skynner – har i et intervju med Forbes også fortalt at de i første omgang ønsker å gå etter entusiastene med sin nye generasjon kort:

– Vi sikter ikke mot et 999-dollars (for grafikkort vanligvis tilsvarende rundt 8000 NOK, journ.anm.) énkjernet grafikkort som konkurrenten vår, fordi vi ikke tror det er så mange som har de 999 dollarene, forklarte Skynner i intervjuet med Forbes.

Skynner bekreftet videre at den nye grafikkprosessoren lages med 28nm fabrikasjonsprosess. Dette er samme prosess som Nvidia for tiden bruker, og Skynner begrunnet valget med at det gjorde det mulig å oppnå høyere klokkefrekvenser og dertil bedre ytelse.

Et lekket bilde av det som angivelig er Radeon R9-290X. Foto: DG`s Nerdy Story

Stort mer har ikke AMD selv sagt, men over de siste ukene har ryktebørsen kokt. Både spesifikasjoner, bilder og testresultater for den kommende skjermkort-serien er lekket. Bildene viser deg blant annet hvordan det nye R9-290X-kortet – toppmodellen i Hawaii-serien – vil se ut.

Dette kortet skal angivelig ha en grafikkbrikke som er hele 18 prosent større enn dagens toppbrikke Tahiti. Minnebusen skal ha 384-bits båndbredde, og selve klokkefrekvensen i kjernen skal etter ryktene å dømme ligge like over 900 MHz. AMD R9-290X skal dessuten støtte den kommende DirectX-versjonen 11.2, som vi vil bli eksklusiv for Windows 8.1 og Xbox One.

Se lanseringen direkte her

Det er ikke sikkert at de nye Radeon-kortene er hva som skal lanseres i dag, men sannsynligheten er høy – og en rekke medier er på plass i Hawaii.

Du kan se direktestrømmen fra pressekonferansen under, som starter klokken 21.00

Hvilke forventninger har du til hva AMD viser frem i dag? Del gjerne din mening i kommentarfeltet under.

Les også
Dette skal være bildene av AMDs neste topp-skjermkort
Les også
Bekreftet: AMDs neste skjermkort kommer i år
annonse