Til hovedinnhold

Nå kan du laste ned neste versjon av Windows 8 – gratis

Prøveversjonen av Windows 8.1 er tilgjengelig.

Hardware.no

I kveld norsk tid slapp Microsoft den første testutgaven av den neste Windows 8-versjonen. Den heter Windows 8.1 Public Preview, og er tilgjengelig for gratis nedlastning.

Oppdatert ondag kveld: Windows 8.1 Public Preview skal nå være tilgjengelig for gratis nedlastning fra denne siden, for de som har Windows 8 på engelsk fra før. Vi har imidlertid, etter gjentatte forsøk på flere forskjellige maskiner, ikke lykkes i å laste ned en fungerende versjon.

De med norsk språk i systemet må imidlertid vente til ISO-filene er tilgjengelig, noe Microsoft sier vil skje i løpet av få dager. Akkurat nå er operativsystemet tilgjengelig via Windows Store for de som kjører ett av de 13 språkene den finnes i, men norsk er ikke ett av dem. Brukere av Windows 8 Enterprise må også vente til ISO-filene er tilgjengelig.

Det skal også legges til at det ikke er mulig å avinstallere testversjonen av Windows 8.1, eller oppgradere til den ferdige versjonen når den blir tilgjengelig. Du kan reddes av en fabrikkgjenoppretting, men om du vil være på den sikre siden bør du vente til ISO-filene er tilgjengelig. Da kan du installere systemet på en egen partisjon.

Mer personlig

Foto: Microsoft

Windows 8.1 er ikke et nytt og stort operativsystem, men snarere en utvidelse av dagens Windows 8. Microsoft har nemlig gått over til en produktsyklus som ligner mye på Apples håndtering av OS X, der nye operativsystem lanseres med høyere frekvens og med mer innhold.

Microsoft vil blant annet satse mer på personliggjøring av operativsystemet. Ifølge et blogginnlegg er det mange brukere av Windows 8 som benytter låseskjermen til å vise bilder av familien, og på bakgrunn av dette skal det innføres en funksjon som setter deg i stand til å bruke låseskjermen som bildefremviser.

Det vil også bli mulig å ta bilder med det innebygde kameraet direkte fra låseskjermen, uten at du trenger å logge inn. Utvalget av farger og bakgrunner til startskjermen vil øke, og det vil også komme nye flisestørrelser, både mindre og større.

I tillegg vil det bli enda enklere å endre layout på startskjermen, ved at du nå kan velge flere applikasjoner på én gang for å flytte dem, endre størrelse eller avinstallere dem. Mange brukere har visstnok opplevd å flytte på applikasjoner ved et uhell, så i Windows 8.1 må du trykke og holde nede for å flytte.

Foto: Microsoft

Bedre applikasjoner

Microsoft har også forbedret de innebygde applikasjonene i Windows 8.1. Bildeapplikasjonen vil for eksempel komme med noen nye funksjoner som gjør at du kan foreta en rask redigering eller justering av bildene. Musikkapplikasjonen vil i tillegg få en fullstendig designmessig overhaling som skal gjøre det enklere å velge og spille musikken din.

Du vil også få flere alternativer når det gjelder å bruke flere applikasjoner samtidig. Skjermen kan deles mellom to applikasjoner, ha opptil tre stykker på skjermen samtidig og kjøre applikasjoner på flere skjermer ved behov.

Windows Store vil by på mer detaljert informasjon enn Windows 8, om for eksempel nye utgivelser og topplister. Det vil nå også være et felt for relaterte applikasjoner slik at det skal bli lettere å oppdage nye.

Ny «startknapp»

Den velkjente startknappen returnerer også, men ikke akkurat i sin opprinnelige form. Det vil komme en knapp med Windows-logoen nede i venstre hjørne, men i stedet for å ta deg til en klassisk startmeny, kommer du simpelthen bare til startskjermen ved å trykke på den.

Ifølge The Verge vil den imidlertid få et par ekstravalg om du høyreklikker på knappen. Da skal du enkelt få muligheten til å både slå av og gi maskinen en omstart, eller klikke deg rett inn i kontrollpanelet, utforskeren eller søket.

Sammen med neste versjon av Windows kommer det også en ny nettleser, Internet Explorer 11. Den skal være bedre tilpasset berøringsskjermer, nettsider skal laste raskere og du kan endelig ha et ubegrenset antall faner oppe, lover Microsoft.

Microsoft har forøvrig satt opp et dusørprogram rundt Windows 8.1. Finner du sikkerhetsfeil og sårbarheter i både Windows 8 og Internet Explorer 11, kan det vente opptil 600 000 kroner. Les mer om dusørprogrammet i denne artikkelen.

Har du ennå ikke prøvd Windows 8?
Her er vår dom over operativsystemet »

(Kilder: Microsoft, The Verge)

annonse