Nyhet

Se video av hvordan de overvåker datavirusene

Har full oversikt over hvor det kommer angrep i hele verden.

Hardware.no/Bratislava: Denne uken har vi vært på besøk i hovedkvarteret til antivirusleverandøren ESET, og i den sammenheng har vi blant annet vist bilder fra deres aller helligste, viruslaben de kaller «Houston».

Juraj Malcho er ESETs forskningsdirektør, og han forteller at de behandler store mengder virusprøver i laben hver dag:

– Vi får inn over 200 000 unike prøver daglig, som vi deler inn i kategorier. Vi har automatiserte ting, som utgjør enorme datamengder, mens andre prøver behandles som individuelle saker. Det kan være for eksempel prøver fra våre VIP-klienter, sier han.

Global oversikt

Malcho forteller også om hvordan de følger med på utviklingen på verdensbasis. Dette inkluderer både hvilken versjon av antivirusprogrammet folk kjører i forskjellige deler av verden, og hvor det forekommer angrep av forskjellige slag.

– Denne skjermen viser hvilken versjon av programmet folk kjører. Dette skjer faktisk akkurat nå, vi slapp en oppdatering nå i dag tidlig. Akkurat nå er alle versjon 8.1.1.0, og dette tallet kommer til å vokse etterhvert som folk oppdaterer, forteller han, og peker på den ene skjermen.

– De andre skjermene viser blant annet virusinfeksjoner rundt om i verden. Fargene viser hvor mange klienter som er smittet, og størrelsen på prikken viser hvor mange som har gått med på å rapportere dette til oss, forklarer Malcho.

Mer synlig tidligere

De fleste prikkene på kartet viser friske datamaskiner, men nå og da spretter det opp en hendelse rundt omkring i verden. Malcho sier dette henger sammen med en ny trend i hvordan kriminelle driver sin virksomhet.

– For noen år siden, da vi hadde bølger av ormer som ble spredt gjennom kjedemail og slikt, kunne man følge med på hvordan viruset beveget seg utover, forteller han.

– Nå for tiden er målrettede angrep veldig populære, det bidrar veldig lite til synlige ting på kartet her. Med slike angrep får du bare én hendelse her, og én hendelse der. Det er veldig vanskelig å visualisere.

Se ESETs egen video, der Malcho forklarer hvordan de overvåker datavirusene, her:

Se video av hvordan de overvåker datavirusene

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold ble betalt av ESET.

Les også
Offisiell PHP-nettside hacket og stengt ned
Les også
Her får de 200 000 datavirus hver dag
Les også
Iran stenger portene for digital kommunikasjon
Les også
Slik blir du helt anonym på nettet
annonse