Nyhet

Pass på elektronikken om vinteren

Vinteren er over oss med full kraft og ikke alle er fornøyde med den siste tidens snøfall. Men det er ikke bare mennesker som mistrives om vinteren.

Dingsene sliter i kulde

Elektroniske dingser er nemlig også utsatt i det kalde været. Bedre blir det ikke om du også lar dingsene ta en tur i snøen ved et uhell. Som kjent passer elektronikk og fuktighet svært dårlig sammen. Ifølge Elkjøp møter mange nordmenn på problemer om vinteren.

- De fleste produkter som lages i dag er skapt for å tåle noe kulde, men du vil kjapt merke at ytelsesevnen på batteriet reduseres drastisk og mange opplever også at skjermen på mobiler og digitalkameraer fryser og at trykkfølsomme skjermer ikke responderer når kulda slår inn, forteller Christian Brekke, informasjonsansvarlig hos Elkjøp til Teknofil.

Ifølge han er det spesielt kritisk når produktene tas inn fra kulden til varmen. Store svingninger i temperaturen skaper større risiko da kondens fort går utover elektronikken.

Fuktskader dekkes ikke av garanti

Av alle de skadene Elkjøp får inn er rundt ti prosent som en følge av fuktskade. Brekke har ikke tall for vinteren alene, men han mener det er grunn til å tro at snø og kulde er årsaken til mange av disse skadene. Garanti som en følge av fuktskade skal du derimot være heldig om du får.

- Det er viktig at du leser brukermanualen på produktene. Her står det beskrevet hva de tåler. Garantien gjelder derimot ikke om skaden har skjedd som en følge av fukt, forteller Brekke.

Tips før du tar turen ut?

Han har følgende tips til den som planlegger å legge ut på tur i vinterkulden med elektronisk utstyr:

1. Ikke benytt mobiltelefonen når gradestokken kryper vesentlig under 10 minusgrader. (Iphone bør ikke benyttes ved lavere temperaturer enn null grader).

2. Batteriene tappes raskt i minusgrader. Husk derfor å ta med lader på hytta og ekstra batterier på turen hvis mulig. Lad gjerne opp en ekstra gang før elektronikken tas med ut i minusgrader.

3. Batterier kan holdes rimelig temperert ved å ha dem i en lomme nærmest mulig kroppen.

4. Prøv å unngå at dingser blir utsatt for stor temperaturforskjell, sørg i tilfelle for å temperere produktet før bruk. Dette kan gjøres ved å pakke det inn i en lufttett plastpose før det tas inn varmen. Temperaturforskjellen ute og inne skaper kondens som i verste fall kan skade elektronikken.

5. Beskytt alltid elektronikk mot fuktighet, spesielt viktig når det snør eller regner. Ta gjerne en plastpose rundt kameraet, og lag et hull til linsen. Det finnes også vannbestandige vesker til de fleste modeller. Kondens kan for eksempel også oppstå i innerlomma i en jakke.

Kan du redde produktet?

Om mobilen eller kameraet ditt fryser, eller du ser tegn til kondens på innsiden av skjermene er det likevel ikke grunn til å fortvile. Produktene kan fortsatt reddes.

- Om du har mistanke om fukt i et produkt så er det beste du kan gjøre å skru av produktet, ta ut batteriet og åpne det mest mulig. La det så ligge til tørk over en lengre periode, helst et døgn, så fukten forsvinner. Om produktet skrus på før du har tørket ordentlig risikerer du kortslutning og det skal du helst unngå, påpeker Brekke.

Triks som å legge produktene i mikrobølgeovn fraråder han derimot på det sterkeste. Det vil sannsynligvis gjøre med skade enn gavn.

Les også
Disse kan redde livet ditt
annonse