Tek.no

Nyhet

Nå kommer neste Mac OS X

25 Aug 2009 09:23

For selv om noen spredte rykter tydet på at Apple kom til å slippe Mac OS X v10.6 denne uken, tippet de aller fleste på en gang i slutten av september. Operativsystemet som også er kjent som Snow Leopard kommer derfor en god del tidligere enn planlagt.
- Snow Leopard bygger på vårt mest suksessrike operativsystem noensinne og vi er glade for at vi kan sende det ut tidligere enn ventet, sier Bertrand Serlet i Apple i en pressemelding fra selskapet.
Allerede nå er det mulig å forhåndsbestille Snow Leopard via Apple Store. Fra fredag ligger det klart i butikkhyllene. Prisen vil ligge på 269 kroner for de som oppgradere fra Leopard. Har du kjøpt ny Mac etter 8. juni er prisen 89 kroner.
Videreutvikler Leopard
At den nye versjonen ikke er den helt store revolusjonen tyder jo også navnet på, som bare er en liten variasjon av dagens Leopard. For det er mer eller mindre det samme operativsystemet som Apple sender ut, men med en del kraftige forbedringer.

Hastigheten skal være betraktelig bedre, både når det gjelder installasjon, oppstart og avslutting. Det samme er tilfelle med de fleste viktige funksjonene i Snow Leopard. I forhold til Apples egne beregninger skal vi merke dette:

  • Mail laster meldinger dobbelt så raskt
  • Time Machine har en 80 prosent raskere første backup
  • 64-bit versjon av Safari som er opptil 50 prosent raskere

Videre skal operativsystemet være betraktelig mindre enn tidligere. Det frigjør faktisk opptil 7 gigabyte lagringsplass i forhold til forrige versjon. En annen viktig forbedring er at systemet har innebygd støtte for Exchange. Dette fører til at det er langt enklere å bruke Mac i jobbsammenheng uten å måtte kjøpe Office.
Bygd fra grunnen
Mye av grunnen til alle forbedringene er at en del av teknologiene i Mac OS X er laget på nytt. Blant annet skal dette ha ført til at Finder gir langt bedre respons enn tidligere.
Apples mediespiller, Quicktime, kommer også i ny versjon med det nye systemet. Quicktime X gir nå også muligheten til å enkel klipping i egne filmer, på samme måte som i iPhone 3GS.
Som sagt kommer Snow Leopard i butikkene på fredag denne uken. Vi jobber med å få tak i operativsystemet og vil komme med en test av dette så raskt som mulig.

Les også
Slik ser de nye operativsystemene ut
Les også
iPhone 3GS kommer om noen uker
Les også
Se Apples nye operativsystem
annonse