Tek.no

Nyhet

Slik lager du plakater hjemme

10 Des 2009 13:00

Folk som påstår at det ikke er størrelsen det kommer an på har egentlig ikke peiling. Noe som er lite kan riktignok være både imponerende og søtt, men for noe som virkelig fortjenes å vises fram er selvfølgelig større bedre. Og hvorfor skal du da nøye deg med et enslig A4-ark?
Vi tør gjette på at det kommer til å være en del digitalkameraer under juletreet i år. Dette gir jo folket en god mulighet til å eksperimentere med sin kunstneriske side, men det vil nok heller være få av bildene som vil se større formater enn de sedvanlige 15 x 10 centimeterne. Du kan riktignok få større saker i fotobutikken, men om du da vil opp i skikkelige størrelser betyr det som regel også en alvorlig pris.
Vi skal her komme med to kjappe tips om hvordan du kan bruke skriveren du har hjemme (eller på den dyre fargelaseren på jobben dersom du har samvittighet til sånt) til å skrive ut bilder og annet i plakatstørrelser - perfekt for prosjektoppgaven, jente-/gutterommet, filmrommet i kjelleren eller andre steder der din mor/kone sjelden ferdes.
PosteRazor
Denne frie programvaren gjør akkurat det du tror den gjør. Her serverer du den ganske enkelt et bilde og bestemmer hvor mange sider (eller faktisk høyde) du ønsker å ha det i. Deretter vil applikasjonen forstørre etter behov og regne ut hvilke deler av bildet som må skrives ut på de forskjellige sidene. I tillegg lager den litt overlapping, noe som gjør det lettere å lime sammen de forskjellige delene i ettertid.
Til slutt ender du opp med en PDF-fil som du kan skriver ut fra. Dette formatet skal sikre at utskriften blir lik uansett hvilket operativsystem du benytter.


Programmet er enkelt å bruke med en veiviser på fem trinn.
På programmets hjemmeside finner du også en kort instruksjonsvideo til hvordan du bruker PosteRazor. Det er tilgjengelig for Linux, Mac OS og Windows.
Block Posters
Dette er en ren nettside som du laster opp et bilde til. Block Posters gjør ellers omtrent det samme som PosteRazor, men er noe begrenset i forhold. Blant annet kan du kun velge A4 (eller US Letter) papirstørrelse, du kan ikke laste opp bilder på mer enn en megabyte, og det er heller ingen overlapping. Men som med PosteRazor ender du også her opp med en PDF (som du laster ned).


De nevnte begrensningene trenger likevel på ingen måte være noen hindring i det å få gode resultater - ta en kikk i galleriet hos Block Posters for å se fine eksempler på hvor bra det kan bli. Hvite kanter eller innramming, eller for den saks skyld en litt pikselert look kan gi en ekstra kunstnerisk spiss på det hele når du ser det på vanlig avstand.
Ønsker du forresten en enda mer grovkornet (i praksis rasterert) alternativ, kan du jo sjekke ut The Rasterbator.

Les også
Satser på digital polaroid
Les også
Blekk tar igjen laser
annonse