Til hovedinnhold

Her er Windows 8.1

Microsoft har sluppet sitt siste skrik på operativsystemfronten.

Microsoft

Microsoft har nå sluppet Windows 8.1, og den norske avdelingen av gigantselskapet samlet tidligere i dag en mengde med IT-journalister for å fortelle om hva som er endret, forbedret og nytt i Windows 8.1.

– Startskjermen ser veldig mye bedre ut, den er visuelt mye bedre, er Christian Almskog, direktør for Windows i Norge, sine første ord om Windows 8.1.

Den nye Windows-versjonen ble sluppet klokken 13.00 i dag norsk tid, og er nå tilgjengelig i Windows Store. Det er verdt å merke seg at denne versjonen er en ren oppgraderingsversjon. Fullversjonen kommer så snart det står 18. oktober på kalenderen, altså i morgen. I teorien kan du altså vente til midnatt, og så kjøpe fullversjonen på nett. Liker du å kjøpe operativsystemer i fysisk butikk må du derimot vente til butikkdørene åpner i morgen tidlig.

sitat"Windows 8.1 tilbyr en meget stor grad av personlig tilpasning"

Den versjonen som er sluppet i dag er myntet på brukere av Windows 8 i alle versjoner, inkludert RT. Oppgraderingen vil være gratis for alle disse brukerne, men om du sitter på en eldre versjon av Windows må du betale for oppgraderingen, eller kjøpe en ny fullversjon.

Christian Almskog er direktør for Windows i Norge, og presenterte i dag Windows 8.1 for norsk presse.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Kjører du Windows 7 eller nyere vil du kunne kjøre en ren oppgradering av systemet ditt, men om du sitter på en eldre versjon er du pent nødt til å installere alt fra bunnen av.

Startskjermen blir bedre

Noe av det første du legger merke til med Windows 8.1 er hvordan startskjermen er organisert. Blant annet har de gjort det enklere å endre oppsettet ved at du nå kan velge flere applikasjoner på én gang for å flytte dem, avinstallere dem eller bare endre størrelsen på flisene. Det har kommet flere størrelser på de ulike vinduene på startskjermen, antallet er doblet i forhold til forgjengeren, og nå er det fire forskjellige størrelser tilgjengelig for flisene.

I tillegg til dette vil du kunne legge flere vinduer i høyde, alt etter hvilken oppløsning du har. Dette er spesielt praktisk ved høye oppløsniger der du tidligere kunne risikere at det ble veldig mye tomrom på toppen og bunnen av skjermen. Dette gjør at du kan få mer innhold på startskjermen, og dermed en bedre oversikt. Ved at stadig flere av flisene kan settes opp til å vise dynamisk innhold vil du også kunne få med deg svært mye bare ved å sitte med startskjermen åpen.

Startskjermen på Windows 8.1.Foto: Microsof

En annen sentral detalj er startknappen, som nå er tilbake. Den er likevel litt annerledes enn hva du er kjent med fra Windows 7 og tidligere, for et klikk på knappen sender deg faktisk til den samme menyen som du tidligere fikk opp ved å trykke Win+X i Windows 8. Liker du å skru av maskinen via musen er dette også mulig, via den samme menyen. Alternativt kan du bruke den nye snarveien Win+I

Det har også kommet til en liten pil nederst på skjermen som lar deg klikke deg ned til "App-skjermen". Her får du en sorterbar liste over alle programmer som er installert på PC-en, litt som en forbedret versjon av det som skjer hvis du trykker på "Alle programmer" i den gamle startmenyen.
Mer tilpasning er dessuten mulig. Hvis du høyreklikker på startlinjen i skrivebordsvisningen, kan du nå åpne egenskapene for navigasjon – som lar deg starte maskinen direkte til skrivebordet, og velge om startknappen skal sende deg til startskjermen eller app-skjermen.

Windows Store skal også ha fått en solid overhaling, som nå blant annet skal fungere som en dynamisk flis, og hele tiden vise frem siste skrik som er tilgjengelig på innsiden. Det vil også komme anbefalinger, basert på hva andre brukere har lastet ned.

Integrerer SkyDrive mer i opplevelsen

SkyDrive blir nå mer integrert.Foto: Microsoft

Windows 8 støttet kun søk lokalt på maskinen, men universelt søk er endelig på plass i Windows 8.1. Det betyr at du kan søke etter apper, filer fra både den lokale harddisken og SkyDrive, innstillinger og Internett. Brukergrensesnittet skal også være bedre tilpasset brukere med mus og tastatur.

Søket presenteres blant annet med store bilder og utsnitt, slik at du lett kan finne det du leter etter. Slik skaper også utfordringer, ettersom det ikke er alle nettsøk treff du nødvendigvis vil ha presentert på skjermen i visuell form.

– Her kan du lett sette opp ulike filtre, slik at du slipper at du selv eller ungene får opp bilder på skjermen som du helst vil unngå, sier Almskog.

SkyDrive er Microsofts nettskyplattform, og Windows 8.1 gir brukere muligheten til å integrere operativsystemet enda tettere med tjenesten. Dette betyr at du kan lete gjennom dine filer på nett hos SkyDrive i Explorer, og automatisk synkronisering mellom lokalt innhold og nettbasert innhold, samt innstillinger, blir enklere. Det skal legges til at SkyDrive er nødt til å bytte navn, og dette kommer til å skje om ikke så alt for lenge. For brukerne skal dette ikke være noe som merkes.

Å dele skjermen mellom flere ulike apper er en annen etterlengtet funksjon. Ved hjelp av Snap kan du nå dele skjermen mellom opptil fire apper – så lenge du har høy nok oppløsning. Støtte for flere skjermer gjør antallet enda høyere.

Mye annet nytt har også blitt bygget inn i operativsystemet, som støtte for Miracast og 3D-skriving. I tillegg er det en rekke små og store endringer under overflaten, som skal sørge for at ytelsen blir forbedret i forhold til versjon 8.

Det er snaut et år siden Windows 8 kom på markedet, den gang da likte vi godt det vi så »

annonse