Til hovedinnhold

NSA infiltrerte World of Warcraft og Xbox Live

Jaktet etter terrorister som alver og orker, ifølge nye Snowden-dokumenter.

Blizzard/Wikipedia Commons

Det amerikanske etterretningsbyrået NSA har med sine tilsynelatende grenseløse overvåkningsprosjekter stukket nesen sin i de fleste krinkler og kroker av Internett. Nå ser det ut til at det folkerike spillsamfunnet sannelig heller ikke er forskånet.

The Guardian kan nå melde om atter nye dokumenter overlevert fra Edward Snowden som avslører at NSA, i samarbeid med sitt britiske søsterbyrå GCHQ, har gått til det lettere oppsiktsvekkende steget å infiltrerte Internett-spill og Microsofts Xbox Live-tjeneste i håp om å avsløre terrorister.

Nyttig arena for spionasje

Spillene som nå ser ut til å ha fått uønskede gjester er det svært populære rollespillet World of Warcraft, samt Second Life, som er en virtuell verden hvor folk kan møtes, kommunisere og samhandle med hverandre via virtuelle figurer.

I tillegg til andre ukjente metoder skal NSA-agenter blant annet ha opprettet spillfigurer på vanlig måte som vanlige spillere, med det formålet å drive omfattende informasjonsinnsamling for å avdekke luguber aktivitet.

Ifølge dokumentene mener NSA at slike spill, med sine millioner av brukere, er viktige og nyttige arenaer for innhenting av informasjon.

Byrået ser blant annet på spillverdener som en god mulighet til å utføre hacke-angrep, skaffe seg oversikt over folks sosiale nettverk via for eksempel vennelister, og til å registrere både muntlig og skriftlig kommunikasjon mellom spillere.

Driver «masseinnsamling» på Xbox Live

Tilsynelatende var det ikke rent få NSA-agenter som var involvert i infiltreringen. Dokumentene indikerer nemlig at det var så mange agenter som utførte operasjoner inni spillene at det måtte iverksettes tiltak for å hindre at agentene selv overvåket eller forstyrret hverandre.

I tillegg til spill-spionasjen skal NSA altså også ha infiltrert Xbox Live-tjenesten, som har over 48 millioner brukere. Byrået har visstnok etablert et slags «masseinnsamlingssystem» knyttet til denne tjenesten, men det er uvisst akkurat hva dette innebærer.

Ifølge dokumentene skal det tidligere ha blitt avdekket forbindelser mellom medlemmer av terror-organisasjonen Al-Qaida i Xbox Live, World of Warcraft og Second Life. Disse forbindelsene skal imidlertid ha vært vage og tvetydige, og det indikeres også i dokumentene at det ikke finnes klare beviser for at denne type virtuelle arenaer faktisk brukes av terrorister.

Verken Microsoft, Second Life-skaperen, eller NSA ønsket å gi kommentarer da The Guardian kontaktet dem. Blizzard Entertainment, selskapet bak World of Warcraft, uttalte imidlertid at verken NSA eller GCHQ har på noe tidspunkt bedt dem om tillatelse til å overvåke spillet deres, og at de ikke kjenner til noe slik aktivitet.

NSA ligger såvisst ikke på latsiden:
Byrået hacket 50 000 nettverk med ondsinnet programvare »

(Kilde: The Guardian)

annonse