Til hovedinnhold

Samsung lanserer Galaxy S4 Active

Fullblods råtass som skal tåle det meste.

Samsung/Montasje: Amobil.no
Du ser at Galaxy S4 Active er laget for å være hakket mer robust enn originalen - men den ser likevel ikke voldsomt pansret ut sammenliknet med tidligere vanntette Samsung-telefoner.Foto: Samsung
Slik ser Galaxy S4 Active ut fra siden.Foto: Samsung

De siste par årene har Samsung hatt smarte Android-mobiler på markedet som har tålt en del ekstra. Galaxy Xcover-modellene har imidlertid aldri vært noen høydare på spesifikasjoner. De har gjerne heller ikke vært designperler – med sine tydelig pansrede deler. Galaxy S4 Active kan bli telefonen som snur den trenden for Samsung.

Skal vi tro dagens pressemelding har ikke Samsung spart på kruttet i Galaxy S4 Active. Her er det nemlig veldig lite som ser ut til å være dårligere enn i dagens Galaxy S4, selv om telefonen skal tåle inntil en halvtime under én meter vann (IP67).

Akkurat hvor mye den tåler i form av knall og fall vet vi ikke ennå.

Les også: Testen av Samsung Galaxy S4

Stor full-HD-skjerm

For eksempel har skjermen fortsatt full-HD-oppløsning og støtte for bruk med hansker. Denne gangen er det imidlertid ikke snakk om AMOLED-skjermen som står i den vanlige S4-modellen, men en LCD-variant. Akkurat hvilken LCD-variant det er snakk om vet vi ikke ennå.

Så flinke som Samsung historisk sett har vært på å lage gode AMOLED-skjermer, kan overgangen høres ut som en nedgradering. Siden Samsung omtaler Galaxy S4 Active som en telefon spesielt egnet for utendørs bruk, er det verdt å tenke på at LCD-skjermer tradisjonelt er mer lyssterke enn AMOLED-variantene.

LCD-skjermen bygger på IPS-teknologi, som burde bety at både innsynsvinkel og fargegjengivelse blir godkjent.

Undervannskamera

Kameraet har noe lavere oppløsning enn det som står i den vanlige Galaxy S4-modellen. Det betyr at det ikke er samme kamerabrikke som står i, og vi er usikre på hva det vil ha å si for bildekvaliteten. Størrelsen på bildene fra Galaxy S4 Active er på inntil 8 megapiksler, der "originalen" kan knipse bilder med en oppløsning på 13 megapiksler.

En funksjon som muligens kan kompensere for noe mindre bilder er Aqua Mode. Denne funksjonen er laget for å gi deg bedre kvalitet på bilder og video du fanger under vann.

Les også: Testen av vanntette Sony Xperia Z

Vanntett hodetelefonplugg

Galaxy S4 Active er vanntett, og ikke vannavstøtende, slik enkelte mobiler er i dag. Det betyr at for å være sikker på at den overlever svømmeturen, må du passe på å skalke alt av luker. Det er den eneste måten vannet ikke trenger inn i telefonen på.

Det har vanligvis vært én viktig ulempe ved disse lukene. Hvis du vil ha både musikk og tett telefon, har du måttet bruke trådløse hodetelefoner. Galaxy S4 Active har ikke noen luke over hodetelefonkontakten, men har i stedet en vanntett kontakt. Dermed er telefonen like tett også når du bruker hodetelefoner med kabel.

Tekno, tekno, tekno

Det er som sagt ikke noe spesielt som mangler her. Du får en av de kvasseste systembrikkene på markedet, i form av Qualcomms Snapdragon 600-brikke. Det betyr fire prosessorkjerner som tikker og går ved en klokkehastighet på 1,9 GHz. Brikken har en svært rask grafikkdel. I tillegg har den 2 GB arbeidsminne, støtte for minnekort og et relativt stort batteri (2600 mAh).

Med 4G og den aller raskeste WiFi-standarden som er tilgjengelig burde telefonen kunne gi de raskeste tilgjengelige datahastighetene. Bluetooth 4.0 med støtte for lavenergimodus betyr at tilkobling av treningsdingser også burde gå utmerket. Bluetooth 4.0 Low Energy har frem til nå vært en litt hårete teknologi for Android-enheter. Google annonserte nylig at støtte for teknologien, og Samsung har i utgangspunktet egen støtte som app-utviklere kan bruke.

Har alle Galaxy S4-funksjonene

Sammen med Galaxy S4 lanserte Samsung en bråte mer eller mindre nyttige funksjoner. Du finner dem i Galaxy S4 Active også.

Det betyr at du får svært nyttige funksjoner som en skjermvakt, som sørger for at skjermen ikke slukker når du ser på den. Den samme skjermvakten kan også passe på så skjermen ikke roterer i tide og utide.

Med er også Air View-funksjonen som gjør at du kan holde fingeren over elementer på skjermen for å få informasjon om dem.

I testen av Galaxy S4 fant vi ut at funksjoner som automatisk stopping av videoavspilling, og automatisk scrolling i nettleseren, fremstod som uferdig og vanskelig å bruke. Du får en rekke av disse funksjonene med her også, men vi regner med at det vil bli like enkelt å skru av disse funksjonene som i dagens toppmodell.

Den rette telefonen for Norden?

Ut fra den begrensede informasjonen vi sitter på, virker Galaxy S4 Active som en veldig lovende telefon. Samsung har hatt tradisjon på å resirkulere navn fra suksessmodellene sine, men såvidt vi vet er det en av de første gangene mobilprodusenten legger seg så tett til originalen både i spesifikasjoner og tid etter lansering.

Les også: Test av Samsung Galaxy S III Mini

Telefonen kommer i salg allerede neste måned, og vil ha en utsalgspris på rundt 4500 kroner. Det er rundt tusen kroner lavere enn Samsung oppga som veiledende pris for Galaxy S4. Hva det betyr er vi ikke riktig sikre på – prisene pleier nemlig fort å leve sitt eget liv så fort telefonen kommer i salg. Det er sjelden toppmodeller blir liggende i nærheten av veiledende pris særlig lenge.

Sliter du med å velge blant toppmodellene på markedet? Vi kan hjelpe deg med å velge.

annonse