Tek.no

Nyhet

EU vil forby utenlandspriser i Europa

Billigere
roaming er ikke nok. EU-kommisjon vil ha slutt på hele ordningen med kostbare samtaler innad i Europa.

Espen Irwing Swang
31 Mai 2013 10:27

Dersom EU-kommisjonen får gjennomslag for sine planer, vil du kunne ringe på kryss og tvers mellom alle land i EU, uten å måtte betale mer enn du gjør når du bruker mobiltelefonen i hjemlandet. Ettersom EØS-avtalen ikke har unntak for disse tjenestene, betyr det at Norge, Island og Liechtenstein kan bli pålagt å følge de samme reglene. Med det vil hele Europa fremstå som ett felles mobilområde.

Klart til påsken 2014 i EU?

Planene som ble presentert av EU-kommisjonens nestleder, kan tre i kraft allerede neste år, skriver the Verge.

Twitter skriver Kroes at vi i Europa ikke har råd til de utallige, unødvendige og kunstige hindringene som står i veien for at fellesmarked for telekommunikasjon.

Nettnøytralitet

Med direktivet på plass vil det sikres nettnøytralitet i EU, hevder Kroes. Nederland innførte som første land nettnøytralitet i mobilnettet i 2012.

Lover og direktiver vedtatt i EU eller EØS har ikke direktevirkning i Norge. Vi er likevel forpliktet til å integrere EØS-retten i norsk lov. I praksis betyr det at vi får de samme reglene i Norge, men at det tar noe lenger tid før de trer i kraft.

Roaming bidrar i dag til en betydelig andel av omsetningen til mobiloperatørene. Netcom har allerede fjernet roaming-utgiftene for sine kunder i Norden.

Les også om at Forbrukerområdet mener operatørene
misbruker "Fri bruk"-begrepet (Mobilen.no)

Les også
Snart kan du slippe sjokkregning i utlandet
Les også
Nå gjelder EU-prisene for nordmenn
Les også
Kjenner du rettighetene dine?
Les også
Kutter USA-prisen med 97 prosent
annonse

Les også