Til hovedinnhold

Derfor hater du Windows 8

Psykolog har forklaringen.

Microsoft, Shutterstock/112957384

Windows 8 mottok en tirade av kritikk og hatmeldinger etter at det ble lansert i fjor høst. Apples mobile operativsystem, iOS 7, har også blitt utsatt for slakt og latterliggjøring av folk på Internett – og én av de viktigste årsakene til dette er de store endringene.

Psykologen John Paulin Hansen ved det danske IT-universitetet vet hvorfor brukerne misliker store endringer i operativsystemet:

– Når et nytt operativsystem dukker opp, er det som at et gulvteppe blir trukket vekk under oss, sier han ifølge Computerworld DK.

Rutinene forsvinner

iOS 7 har fått litt juling på nett.Foto: Apple

Paulin Hansen hevder at når man først har blitt vant til et operativsystem og bygget seg opp mange vaner over tid, er det både irriterende og vanskelig å plutselig måtte bytte ut alle de kjente og effektive rutinene.

Dette kan for eksempel dreie seg om hvor lang tid det tar å lagre et dokument, eller hvor relevante knapper og mapper er plassert i grensesnittet.

Ifølge psykologen, som underviser i design av brukergrensesnitt, tar det opptil fem år å komme seg opp på et effektivt ferdighetsnivå på et helt nytt og fremmed operativsystem.

Verre med alderen

Omstillingen til nye operativsystem og elementer blir dessuten verre desto eldre man er. Dette henger sammen med hjernens struktur, som er vesentlig mer formbar hos unge mennesker.

I tillegg kan man gå kraftig lei av å bytte nok en gang, hvis man allerede har skiftet operativsystem flere ganger allerede i sin karriere:

– Da er det nok mange som tenker: «Å nei, ikke nå igjen», sier Paulin Hansen til danske Computerworld.

Microsoft syns selv at operativsystemet er bra:
– Windows 8 er et godt produkt! »

(Kilde: Computerworld DK)

annonse