Til hovedinnhold

SATA-grensesnittet skal bli raskere

SATA-IO melder om SATA Express innen utgangen av 2011.

SATA 6,0 Gbit/s er godt etablert i forbrukermarkedet som den råeste løsningen for SSD-er, harddisker og optiske enheter. Både hovedkort som støtter standarden og lagringsenheter som støtter den er på plass, selv om man ikke kan si at alle enheter drar spesiell nytte av den økte båndbredden. Slikt som optiske enheter og harddisker greier seg godt med SATA 6,0 Gbit/s, men innen SSD-markedet er det antatt at man vil møte på en flaskehals.

Resultatet som kommer fra SATA-IO, gjengen bak SATA-standarden, er SATA Express. SATA Express kombinerer programvaregrensesnittet fra SATA med maskinvaregrensesnittet fra PCI Express. Dette innebærer nye tilkoblinger på både hovedkort og lagringsenhet, samt ny kabel mellom disse. Disse koblingene skal støtte både SATA Express og nåværende SATA.

Ytelsen man legger seg på vil være 8 Gbit/s og 16 Gbit/s, og ved å gjøre det på denne måten utnytter man begge de eksisterende teknologier maksimalt. Det nåværende SATA-grensesnittet er planlagt å eksistere ved siden av SATA Express.

SATA Express vil være en del av SATA 3.2, som er antatt ut på markedet om et års tid. En komplett spesifikasjon for SATA Express er på sin side beregnet å være ute innen slutten av 2011. Inntil den tid er det altså SATA 6,0 Gbit/s som gjelder for oss forbrukere.

(Kilde: SATA-IO)

annonse