Til hovedinnhold

Pikselfest i Lumia-land?

– Nokia jobber med PureView for Windows-mobiler.

Nokias PureView 808 hadde et ekstremt kamera og en litt merkelig form.
Kameraet i Lumia 920 fungerer på en helt annen måte, men bærer likevel PureView-navnet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Da Nokia lanserte toppmodellen Lumia 920 med PureView-teknologi var ikke alle like fornøyde med navnevalget. Kamerateknologien PureView stammer nemlig fra modellen 808 PureView, men her fungerer den på en annen måte og har en oppløsning på hele 41 megapiksler. Nå kan det være duket for pikselfest i Lumia-land.

Avisen The Guardian skal nemlig ha hørt fra kilder tett på Nokia at en lansering av en Windows Phone-mobil med den originale PureView-brikken skal være på vei.

Ryktene om Nokias ekstreme bildesensor skulle finne veien til en Windows-mobil har gått helt siden 808 PureView ble lansert. Telefonen det skal dreie seg om heter (foreløpig) EOS. Om telefonen også vil hete Lumia, eller hva Canon vil ha å si om navnevalget er foreløpig ukjent.

Les også: Test av Nokia Lumia 920

Digital zoom som funker

Det spesielle med den originale PureView-sensoren er at den voldsomme oppløsningen faktisk gjør digital zoom til et alternativ. Med andre mobilkamera har du som regel relativt begrenset oppløsning å ta av, og kvaliteten er ikke alltid god nok til å zoome inn på selve telefonen, eller gjøre et utsnitt etterpå.

En annen fordel med PureView-kameraet er måten det fungerer på når du ikke bruker zoom. Vil du bare ha bildet i full størrelse kan telefonen bruke alle de 41 millionene bildepunkter til å sy sammen et lavere oppløst bilde av særdeles god kvalitet, til mobiltelefon å være.

Ulempen med PureView-sensoren er størrelsen. 808 PureView har en ganske betydelig bul i ene enden av telefonen, og ingen deler av telefonen er spesielt slanke sammenliknet med andre toppmodeller. Det er ikke utenkelig at mange kjøpere også skygget unna fordi telefonen kjørte Nokias gamle operativsystem Symbian, en plattform som Nokia-sjef kort tid før lanseringen omtalte som brennende.

PureView for dårlig lys

Da Nokia slapp Lumia 920 sa de at kameraet i telefonen skulle ha PureView-teknologi, men her er likevel antallet piksler barbert bort. 8,7 megapiksler er det Windows-mobilen har å rutte med. Det som utgjør PureView-teknologien her, er den mekanisk stabiliserte optikken og en svært lysfølsom bildebrikke.

Dermed kommer du ikke like nærme med Lumia 920 som med 808 PureView, men du kan til gjengjeld ta bilder under svært dårlige lysforhold, og videoopptakene stabiliseres langt bedre enn i mange andre mobiltelefoner.

Se også: Fotosammenlikning mellom toppmodellene

Toppspesifisert?

Skal vi spekulere, vil vi tro at en Lumia-modell med PureView-sensor vil skille seg godt ut fra mengden designmessig. Likevel virker det ikke som om Nokias fokus har vært på å lage de mest kompakte telefonene på markedet. Både Lumia 920 og Lumia 820 er en del større enn modellene de konkurrerer med.

I toppmodellen Lumia 920 virker det som om fokuset har ligget fjellstøtt på å proppe telefonen med flest mulig nyvinninger. Ved siden av det særegne kameraet har telefonen nemlig også støtte for trådløs lading, et berøringspanel som reagerer også når du har på deg hansker og en spesiell skjermteknologi som skal gi svært god flyt under videovisning og menynavigasjon.

En kombinasjon av de to?

Dermed virker det ikke usannsynlig at Nokia jobber hardt med å få pakket inn den oppsiktsvekkende sensoren i en Windows-mobil. Vi ville heller ikke blitt overrasket om finnene klarte å kombinere de to PureView-variantene, slik at alle de 41 megapikslene også fikk mekanisk stabilisering.

Hva er viktigst for deg? Liten og nett formfaktor, eller det beste mobilkameraet på planeten?

Les også: Test av Nokia PureView 808

(Kilde: pcmag.com)

Mer om
annonse