Dette er årets beste produkter

Hardware-redaksjonen har plukket ut sine favoritter fra 2012.

Vi skriver snart det herrens år 2013, og tradisjonen tro skal det redegjøres for året som har gått. For oss i Hardware inkluderer dette å se på alt vi har testet gjennom et langt år, for å finne de produktene som har utmerket seg ekstra.

Å plukke et slikt "årets produkt" er ingen enkel sak. Det finnes like mange meninger som det finnes produkter, men noen av disse har heldigvis egenskaper som gjør at de skiller seg spesielt ut fra mengden. Med åpne kriterier i hver kategori har vi derfor klart å kåre årets produkter.

Årets skjermkort: Nvidia GeForce GTX 690

Skjermkort-året 2012 har bydd på en rekke kraftige og spennende modeller fra både AMD og Nvidia. Hvilket kort som har best ytelse og de beste funksjonene må settes litt til side i denne kåringen, da dette går så godt som opp i opp.

Nvidia har imidlertid gitt sin toppmodell GeForce GTX 690 en helt ny design som gjør skam på plastklumpene vi har levd med i lang tid nå. En ramme av aluminium, titan og vinduer gjør GTX 690 til et visuelt spennende produkt, som kombinert med høy ytelse og nye funksjoner – eksempelvis GPU Boost – gjør at det skiller seg fra mengden.

Årets spilltastatur: Qpad MK-85

Vi må kunne si at 2012 har vært året da mekaniske tastaturer fikk sin velfortjente renessanse. Og det er da naturligvis også et slik tastatur som troner øverst når årets modeller skal veies mot hverandre.

MK-85 fra Qpad har et retro-design som kanskje ikke er for alle, men om materialbruken er det i hvert fall ikke noe å klage på. Et halvmatt belegg på samtlige deler gjør tastaturene er fryd til å bruke, og MK-85 har absolutt alt du kan trenge: USB- og hodesettporter, Full N-key Rollover, bakbelysning, makroinnstillinger og brytere fra Cherry. Når Qpad i tillegg lar deg velge akkurat hvilke Cherry-brytere du vil utstyre tastaturet med, lar det seg vanskelig toppe.

Årets spillmus: Razer Taipan

Denne ukompliserte spillmusa passer like godt for høyre- og venstrehendte, er utstyrt med ni knapper og saftig optisk sensor som kan by på hele 8200 DPI. Taipan har en flott design og vil passe godt i de fleste hender. Med sin gode ergonomi og kvalitetsfølelse er dette en mus du ikke vil angre på å anskaffe deg – selv om prisen muligens er litt i det stiveste laget.

Årets SSD: OCZ Vector

Denne SSD-en har meget god ytelse, og kommer med et kit som gjør det enkelt for folk flest å bytte ut den gamle harddisken til fordel for en langt kjappere SSD. Vector har vært med på å markere starten på en helt ny SSD-generasjon. Den setter skikkelig fart på maskinen din, og har de siste ukene hatt et prisfall som gjør den til et godt kjøp.

Årets ruter: Asus RT-AC66U

For trådløse nettverk er 802.11ac fremtidens standard, og blant de relativt få enhetene som enn så lenge har denne teknologien på plass, finner vi RT-AC66U fra Asus.

Ruteren er et veritabelt smykke, som med sitt fantastiske ytre tar seg godt ut i stuen eller andre steder. Ytelsen er god, og Asus har fått på plass mye spennende funksjonalitet – blant annet gjestenett, der du kan gi besøkende begrenset tilgang til ressursene. Vi liker også både nedlastningsprogramvaren og USB-mulighetene.

Årets kabinett: Fractal Design Define R4

Dette må være ett av de mest gjennomføre kabinettene på markedet i dag. Ved siden av en lekker design og solid konstruksjonskvalitet, kan Define R4 skilte med gode kjøleegenskaper og muligheter for både omfattende luftkjøling og vannkjøling. Det er romslig uten å bli for stort, brukervennlig og stillegående – vi kommer rett og slett ikke på noe spesielt negativt å si om Define R4 fra Fractal Design.

Årets bærbare PC: ???

Vi har klødd oss lenge og grundig i vår stadig grånende manke, men uten egentlig å med ære og samvittighet i behold kunne plukke ut en enslig bærbar her. Utvalget i bærbare er nemlig ikke bare stort, men er også av vidt forskjellig karakter. Dessuten har årets innovasjoner kommet på vidt forskjellig kant.

Kjapt vil vi derfor i stedet nevne noen få modeller som virkelig har gjort inntrykk i år. Vi starter tilfeldigvis med Apple MacBook Pro med Retina-skjerm – bærbare flest har nemlig vært belemret med relativt laber oppløsning i årevis. Ved å få ut to Retina-modeller i løpet av 2012 har Apple satt en helt ny standard for oppløsning på bærbare datamaskiner, og det er bare å glede seg til resten av bransjen kommer diltende etter.

Samsung 9-serie.

En annen produsent som har utmerket seg i 2012 er Sør-Koreanske Samsung, som kniver mot Apple i alt fra mobiltelefoner via nettbrett til bærbare PC-er. Og med produkter som sin nye 9-serie har Samsung vist at de kan gjøre det vel så bra – om ikke bedre på flere områder – enn eplegjengen.

Vi kommer naturligvis heller ikke unna allsidige Asus. Her vil vi først nevne den lekre Zenbook Prime, som med Full HD-skjerm og IPS-panel har fristet mang en svak nerdesjel. Asus har også smekket sammen en VD-versjon med dedikert grafikk som betyr at du ikke trenger gi spillingen på båten selv om du vil ha en liten og lett bærbar.

Asus Taichi.

Videre har Asus imponert litt ved å være villige til å eksperimentere litt med nye konsepter. Med høstens Windows 8-lansering har bærbare med touch endelig fått livets rett, og her har naturligvis de fleste produsentene kastet seg på. Asus har likevel tatt det hele enda lenger – toskjermede Taichi og Asus Transformer Book må begge nevnes, selv om de ikke riktig har kommet seg ut i butikkene enda.

Alt i alt har 2012 vært et spennende år for bærbare, med flere nye idéer og teknologier. Det skal bli spennende å se hvordan de vil bli tatt i bruk og bygd videre på i 2013.

Hva mener du er årets beste produkt? Diskuter gjerne i formtråden under:

Les også
OCZ Vector SSD 256 GB: Brutal SSD til alskens bruk
Les også
Her får du dobbel skjermlykke
Les også
Asus RT-AC66U: Vi har testet superruteren til Asus
Les også
Fractal Design Define R4: Alle gode ting er... fire?
Les også
Razer Taipan: Den raskeste Razer-musen i verden
Les også
Qpad MK-85 og MK-50: Identisk bruk  – forskjellig pris
annonse