Til hovedinnhold

Dette fotoutstyret rekker akkurat å havne under juletreet

Men det meste blir for dyrt - i hvert fall for oss

Kamera

Du har sikkert allerede hørt det. Helt siden oktober. Du har sikkert også sett det. Pepperkaker og marsipan. For ikke å snakke om julebrusen. Den hvite tida kommer som et skudd hvert år. Også i fotoverdenen er det ting som tyder på at det blir jul. Blant annet kommer det stadig nye produkter i butikkhyllene - og du kan lese om nyhetene her. Vi spår at prisen på Sonys nye kompakte fullformatskamera inneholder en null for mye til at, vel, det blir nok ingen julegavehit. Men at den kommer i butikkene, kommer nok flere til å sette pris på.

Canon EOS 6D.

Canon EOS 6D

Canon EOS 6D er et fullformatkamera og har fått en nyutviklet 20,2 megapikslers stor CMOS-bildebrikke. ISO-området strekker seg fra 100 til 25.600. Dette kan utvides til ISO 50 nedover og opp til 102.400. Som andre nye EOS-speilreflekskameraer har også 6D 14-bits signalkonvertering og det er utstyrt med en DIGIC5+ bildeprosessor. Det skal dog sies at det ikke er verdens kjappeste kamera med kun 4,5 bilder per sekund. 6D er et kompakt kamera, faktisk er det på størrelse med Canon EOS 60D. Kameraet har et 11-punkts autofokussystem med en ny AF-sensor. Canon selv påstår at man skal kunne "bruke autofokus i månelys". Rent teknisk betyr dette at Canon EOS 6D skal kunne fokusere helt ned til EV -3. Canons nye fullformatskamera vil være tilgjengelig i desember og ha veiledende utsalgspris på 16.999,-.

Sony Cyber-shot DSC-RX1.

Sony Cyber-shot DSC RX-1

Kanskje et av de største snakkisene på Photokina var det Sony som sørget for. Sonys RX-1 er et kompaktkamera med fullformatbrikke - unik vare, med andre ord. Dette kameraet har vi kommet i skade for å love dere på et tidligere tidspunkt. Men nå skal det komme, blir det sagt. Kameraet får 24 megapiksler på en fullformatbrikke, og med et ISO-område på 100-25600 får man muligheter for det meste. Man kan også gå ned til ISO 50, men da på bekostning av et noe redusert dynamikkomfang. RX1 får et Carl Zeiss-objektiv med brennvidde på 35 mm, og en største blender på f/2.0. Fem bilder i sekundet skal det også klare, i full oppløsning. Kameraet får også videoopptak i FullHD, og i stillbildemodus får RX1 14-bits RAW-filer. Så var det prisen da. Godsaker som dette er ikke billig, og veiledende norsk pris blir i følge Akams kilder 24.000 kroner når det kommer på markedet i desember 2012.

Sony NEX-VG30E.

Sony NEX-VG30E

Videokameraet Sony NEX-VG30E er enkelt forklart lillebroren til fullformatsnyheten Sony NEX-VG900E. Den største forskjellen mellom disse er at førstnevnte har fått en bildebrikke av APS-C-størrelse, i stedet for fullformat. Oppløsningen til VG30E er på 16 megapiksler. Skal du bruke objektiver med A-fatning må du kjøpe adapteret LA-EA2. Krigen mellom speilreflekskameraer og dedikerte videokameraer er i ferd med å hardne skikkelig til. Prisen? Rundt 13.500 norske kroner, og Sony NEX-VG30E skal være tilgjengelig i løpet av desember.

Panasonic Lumix DMC-GH3.

Panasonic Lumix DMC-GH3

GH3 er Panasonics siste tilskudd til deres G-serie. Det er et speilløst systemkamera, utstyrt med en ny 16,05 megapiksler Live MOS-bildebrikke og en bildeprosessor de kaller for "Venus Engine". ISO-rekkevidden går fra 200 til 12.800, med mulighet til å utvide den ned til ISO 125 og opp til ISO 25.600. Kameraet skal kunne klare seks bilder per sekund i full oppløsning eller hele 20 bilder per sekund om man nedskalerer til fire megapiksler. GH3 er utstyrt med en 3 tommer stor OLED-skjerm med 614.000 bildepunkter, og en elektronisk søker med 1.744.000 bildepunkter. Som alle andre systemkameraer som slippes nå så har selvfølgelig Panasonic LUMIX GH3 også mulighet til videoopptak. I filformatet AVHCD er maks oppløsning på videoopptak full HD (1080/50p), men velger man å bruke formatet MOV skal GH3 takle 72 Mbps. En kuriositet er muligheten til å styre GH3 via smarttelefon. Høres det interessant ut? Panasonic GH3 er et desemberkamera, og vil koste rett under 10.000 norske kroner.

Nikon D5200.

Nikon D5200

Nikon er også et selskap som vil være med på julefeiringa. I desember kommer de med Nikon D5200. Kameraet blir utstyrt med en 24 megapiksels bildebrikke. Av hva videoopptak angår skal D5200 være god for FullHD (1920 x 1080) i 50/60i eller 30/25/24p. Autofokussystemet i D5200 får 39 fokuspunkter, hvorav de ni i midten er av kryss-typen. D5200 skal være god for fem bilder i sekundet. Laveste ISO er 100, mens høyeste ordinære ISO er 6400. Sistnevnte kan imidlertid utvides til 25600, og i andre enden kan man strekke det til ISO 50. Skjermen på D5200 blir en sidemontert skjerm på 3 tommer (7,6 cm) som kan vippes og vris i en del ulike retninger, noe som kan være praktisk i en god del ulike situasjoner, for eksempel ved nærbildefotografering eller fotografering i store folkemengder, bare for å nevne noen. Nikon D5200 skal etter planen være i butikkene noen dager før julaften, og vil koste rett over 6000 norske kroner.

Objektiv

Canon EF 35mm f/2 IS USM.

Canon 35mm f/2 IS USM

Canon EF 35mm f/2 IS USM erstatter sin aldrende forgjenger, som er et helt ålreit, men noe gammelt objektiv. Det nye får som navnet tilsier, bildestabilisator og største blender på f/2. Vi spår at bildestabilisatoren kan gjøre objektivet spesielt populært i videokretser. Canon lover rask og tilnærmet lydløs autofokus, og objektivet skal i følge dem ikke bli større enn 63 mm i lengde og 335 gram tungt. Filterdiameteren blir 67 mm. Objektivet er i skrivende stund å få fra blant annet FotoVideo, til 7000 norske kroner.

Canon Canon EF 24-70mm f/4L IS USM.

Canon 24-70mm f/4L IS USM

Canon EF 24-70mm f/4L IS USM blir som navnet antyder en ny fullformatzoom med f/4 som største blender gjennom hele området. Det vil få Canons velkjente USM-motor og vil få den ettertraktede røde ringen som betyr at det er et L-objektiv - Canons beste serie. Objektivet kom noe overraskende - mye på grunn av at dette brennviddeområdet er dekket behørig av Canon fra før. Likevel er det noen spennende ting ved dette objektivet. Ikke bare får objektivet Canons hybrid-IS, som vi først så på Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM og som er spesielt tilpasset makrofotografering, men det får også største makrogjengivelse på 0,7x, nærgrensen på 38 cm til tross. Det blir altså ikke "ekte" makro, skal vi være pirkete, men vi tror det vil gjøre nytten. Canons nye standardzoom kommer i desember, og vil koste rundt 12.500 norske kroner.

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM.

Sigma 35mm f/1.4 DG HSM

Etter en stund hvor Canon og Nikons respektive 35mm objektiv var selvfølgelige valg for den som ville ha den klassiske fotojournalist-brennvidden, begynner markedet å tetne seg til. Sigmas nyhet heter 35mm f/1.4 DG HSM og dette blir det første objektivet i "Art"-kategorien. Den kommer etter de to svært vellykkede objektivene Sigma 50mm f/1.4 og 85mm f/1.4 som begge konkurrerte tett med originaloptikk, og det ofte til en billigere penge. Vi har dermed all grunn til å tro at dette blir både overkommelig prismessig og det med svært gode optiske egenskaper. Det får ultrasonisk autofokusmotor, som betyr både raskere og mer stillegående fokusering. Lamellene på blenderen er 9 i antallet, og er avrundet. Nærgrensen blir på 30 centimeter og har filterstørrelse på 67mm. Akam kommer tilbake med en test i løpet av neste uke. Objektivet kommer til Canon og Nikon, men i desember vil det bare være Canon-eiere som kan få gleden av denne. Har du 7.000 norske kroner er den din.

Tamron SP 70-200MM F/2.8 DI VC USD Canon.

Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD

Tamrons nye godbit er en rask telezoom, med største blender f/2.8 gjennom hele zoomområdet. Vekten er rett under 1,5 kilo. Objektivet har fått Tamrons nyutviklede vibrasjons-kompensasjon som ved å flytte om på det allerede eksisterende systemet skal, ifølge Tamron, gi en enda bedre stabilisering av linseelementene. Sony-versjonen vil ikke få dette siden de allerede bruker bildestabilistator i sine hus. Objektivet er utstyrt med 23 linseelementer i 17 forskjellige grupper. Selv om det ikke står i navnet har Tamron plassert ett glass av typen XLD (Extra Low Dispersion) sammen med fire linseelementer av typen LD (Low Dispersion). Det betyr at SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD har fått høykvalitetsglass og -linseelementer som skal korrigere kromafeil. Objektivets ni blenderlameller er avrundede og skal ifølge Tamron skape en flott uskarphet når man har noe ute av fokus. Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD vil være klart for Canon-brukere i løpet av årets siste måned, og blir med tiden tilgjengelig også for Sony og Nikon. Priser vil ligge på omtrent 15.000 norske kroner.

Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD

Tamrons gamle 90mm makro-objektiv har lenge vært et yndet produkt blant makro-fotografer på grunn av side gode optiske egenskaper kombinert med en fornuftig pris. Nå slipper Tamron en helt ny versjon som får både optisk bildestabilisering (VC) og autofokus drevet av en ultrasonisk motor (USD), som med andre ord betyr ekstra rask og stillegående fokusering. Objektivet er bygd opp av 14 linseelementer i 11 grupper. Det nærmeste det kan fokusere er 0.3 meter, og på denne avstanden er gjengivelsen 1:1, det vil si at en centimeter i virkeligheten fyller 1 centimeter på bildebrikken din. Brennvidden omregnet til fullformat tilsvarer ca. 135mm, og litt mer for Canon-versjonen. Det har fått 9 blenderlameller, og de er avrundete for fin bakgrunnsuskarphet, "bokeh". Under fokusering endrer ikke objektivet lengde, da det gjøres internt. Vekten blir på 550 gram. Både Canon-, Nikon- og Sony-eiere kan glede seg over dette objektivet. Versjonen til Sony får ikke stabilisering, da dette gjøres i selve huset. Objektivet leveres i Canon-fatning i løpet av desember, og har en veiledende pris på rundt 6900 norske kroner.

Her finner du produktene som skulle komme i butikken i november Da er det bare for Akam å ønske våre lesere lykke til med julehandelen!

annonse