NyhetHer er Microsofts store overraskelse

Microsoft slipper helt nye nettbrett

– Windows 8 gjør Surface til både et nettbrett og en PC.

Du kjenner kanskje navnet Microsoft Surface fra før. Et gedigent bord med innebygget berøringsskjerm, og en prislapp på flere titalls tusen. Under nattens mystiske lansering i Hollywood viste Microsoft frem nye Surface – to nye nettbrett som kjører Windows 8.

Les også: Slipper Microsoft sitt eget nettbrett?

To utgaver

Det mest kompakte nettbrettet har en 10,6 tommer stor HD-skjerm med 1366 x 768 pikslers oppløsning, og skal ha en vekt på 676 gram. Tykkelsen er på 9,3 millimeter.

Denne varianten kjører Windows 8 RT, altså utgaven som er laget for ARM-baserte mobilprosessorer. Her er det Nvidia som står for innmaten. Lagringsplassen på denne utgaven er enten 32 eller 64 gigabyte.

Les testen av HTC One X med Nvida Tegra 3

Kraftplugg

En litt tykkere utgave av Surface er 13,5 millimeter tykk, og har kjøleåpninger rundt rammen. Brettet veier en del mer – 903 gram, og det kjører Windows 8 Pro. Skjermen er like stor men har enda høyere oppløsning med 1920 x 1080 piksler.

På innsiden sitter en fullverdig Intel Core i5-prosessor med aktiv kjøling. Dette brettet leveres med 64 eller 128 gigabyte lagringsplass.

Ulike tilkoblinger

En USB-port i rammen på nettbrettet gjør at vanlig PC-tilbehør kan kobles direkte til. Her skiller de to modellene seg. Det Intel-baserte Surface-brettet har nemlig ny og raskere USB 3.0, mens Nvidia-utgaven må klare seg med USB 2.0.

Av andre fysiske forskjeller på brettene kan vi nevne at Intel-brettet støtter større minnekort, og har Mini DisplayPort i stedet for Micro-HDMI. Det største brettet leveres også med en digital skjermpenn.

Les også: Slik blir Windows 8-nettbrettet

Fot og tastaturdeksel

Bak på brettet finner du en fot som kan vippes ut, slik at Surface står av seg selv. Sammen med nettbrettet har Microsoft lansert et skjermdeksel som også er berøringsfølsomt tastatur med pekeflate. Dermed burde Surface med deksel og Office være en svært så kompakt arbeidsplass.

Det berøringsfølsomme dekselet bryr seg ikke om at du legger håndflaten på det. Det reagerer kun på fingertrykk, slik at det skal være motstandsdyktig mot tilfeldige klikk på styreflaten eller taster.

Solide materialer

Selve brettet er bygget i solide materialer. Magnesium er brukt i selve rammen som Microsoft har kalt VaporMg. Skjermen er dekket av Gorilla Glass 2 – et svært solid, tynt og fleksibelt glass.

Tro mot tradisjonen for mobile enheter har Surface to kameraer – et på forsiden og et på baksiden. Kameraet bak på brettet er vinklet litt ut fra brettet, slik at det kan filme møter og andre aktiviteter mens Surface står skrått mot foten som vippes ut bak.

Konkurransedyktige priser

Prisen på mobilutgaven av Surface vil tilsvare andre sammenliknbare nettbrett, lover Microsoft. Intel-versjonen av Surface med Windows 8 Pro vil naturlig nok bli noe dyrere, og prises tilsvarende de svært kompakte Ultrabook-PC-ene.

Surface med innmat fra Nvidia blir tilgjengelig samtidig med den endelige lanseringen av Windows 8. Intel-versjonen kommer ikke før tre måneder senere.

Et av nettbrettene Surface vil møte hard konkurranse fra er Apples iPad:
Les testen av Apple iPad 3 her

– Både et nettbrett og en PC

– Vi er veldig stolte av Surface, akkurat som vi er veldig stolte av Windows 8, forteller Steve Ballmer avslutningsvis.

– På grunn av Windows 8 er Surface både et nettbrett og en PC.

I mai lanserte Microsoft også en helt ny versjon av det klassiske Surface-bordet:
Les alt om samarbeidet mellom Microsoft og Samsung

(Kilder: Microsoft, engadget.com)

Les også
Microsoft Surface selger dårligere enn ventet
Les også
– Microsoft bygger Xbox-nettbrett
Les også
– Windows-nettbrett vil passere Android
Les også
Dette er verdens raskeste Android-produkt
Les også
Slik prøver Microsoft å lokke deg tilbake til Internet Explorer
Les også
Nec lanserer ny proffskjerm
Les også
Disse fem Metro-funksjonene elsker vi
Les også
Slik blir det trådløse minnekortet
Les også
– USA og Israel står bak kyberangrepet
Les også
Slik skal Microsoft bli nettbrett-konge med Windows 8
Les også
Motorola Xoom 2: Xoom 2 tåler en vannsprut
Les også
Hva lanserer Microsoft på mandag?
Les også
Asus PadFone: Denne PC-en har slukt en mobil
Les også
Dette lanserte Apple mandag kveld
Les også
Microsoft lager 80-tommers nettbrett
Les også
– Windows 8-nettbrett kommer i november
Les også
Microsofts nye Surface-bord byr på en helt unik opplevelse
annonse