AMD kan bli solgt

Kilder hevder til Reuters at hele eller deler av selskapet blir vurdert for salg.

AMD har vært i hardt vær de siste årene. Store produktlanseringer, som Bulldozer-prosessorene, slo aldri skikkelig igjennom, de har ikke evnet å satse på mobile plattformer og selskapet har den seneste tiden både tapt markedsandeler og kuttet flere tusen stillinger.

Nå melder det anerkjente nyhetsbyrået Reuters at prosessor- og skjermkortkjempen «undersøker mulighetene» for fremtiden, inkludert et salg av hele eller deler av selskapet.

Trang økonomi

Informasjonen kommer fra tre forskjellige kilder med kjennskap til saken. De hevder AMD har leid inn konsulenter fra JPMorgan Chase & Co for å se hvilke muligheter selskapet har for veien videre.

Det største problemet til AMD er en trang økonomi, hovedsaklig med tanke på lav kontantreserve. Mens Intel sitter med en solid pengebinge til å finansiere forskning og utvikling av nye produkter, har AMD i det siste spist av sin reserve for å kompensere for det voksende underskuddet.

AMDs kontantreserve sank med nesten 280 millioner dollar, til 1,48 milliarder dollar, i tredje kvartal alene.

Videre har aksjekursen til AMD falt med mer enn 60 prosent i løpet av året, noe som har dratt markedsverdien ned til magre 1,4 milliarder dollar. Dette er mindre enn den langsiktige gjelden, som ligger på to milliarder dollar.

Apple-etterlignere kan kjøpe

Analytikere og investorer Reuters har snakket med, ser flere muligheter for at selskapet selger biter av seg selv. En av de mest verdifulle resursene AMD har skal være en solid stab med ingeniører og patenter, ifølge kildene.

Blant mulige oppkjøpere, av hele eller deler av selskapet, peker investorer på selskaper som ønsker å etterligne Apples totale kontroll på programvare og komponenter.

Wall Street-analytikere nevner både Microsoft, Samsung, Intel, Facebook og Google som mulige kjøpere, ovenfor Reuters.

AMD tilbakeviser

Aksjekursen til AMD gikk i taket når denne nyheten sprakk i natt, 18 prosent på det meste, og ligger nå fem prosent over gårsdagen.

I en e-post til Reuters tilbakeviser imidlertid AMD påstandene:

– AMDs styre og ledelse har troen på at strategien selskapet nå har, for å drive langsiktig vekst med AMDs differensierte teknologier, er den rette fremgangsmetoden for å styrke verdien for aksjeholderne.

– AMD jobber ikke aktivt med et salg av selskapet eller større deler av det, skriver selskapet.

Hva tror du om ryktene, vil AMD ønske å selge deler av virksomheten – og hva tenker du om det? Diskuter gjerne i forumtråden under.

Se også: Dette er hovedkontorene til teknologikjempene »

(Kilde: Reuters)

Les også
AMDs markedsandeler i fritt fall
Les også
Ny ekstremprosessor kommer i november
Les også
AMD FX-8350: Dette er AMDs nye topp-prosessor
Les også
Slik ser hovedkvarterene til gigantene ut
annonse