Til hovedinnhold

Må betale kundene for ustabil nettlinje

Nettleverandør erstatningsdømt i tysk høyesterett.

Den tyske høyesterettsdomstolen Bundesgerichtshof i Karlsruhe avsa nylig en «historisk» dom, ifølge The Verge. Dommen gir forbrukere rett på erstatning når internettlinjen deres havarerer.

Bakgrunnen for saken var en mann som mistet tilgangen til Internett over en tomåneders periode fra 2008 til 2009. Selv om internettleverandøren hans allerede hadde kompensert mannen for tap av fasttelefon- og telefaxlinje, mente mannen han også skulle få oppreisning for manglende Internett.

Domstolen Bundesgerichtshof har avgjort at Internett er av sentral betydning for det sivile liv.Foto: Kucharek

Det sa dommeren seg enig i, og omtalte i dommen kontinuerlig tilgang til Internett som en vare av sentral betydning for ens økonomiske selvoppholdelse.

Grunnleggende rett

Tyskland blir dermed enda ett land som definerer Internett som en helt grunnleggende del av menneskers liv.

Som The Verge skriver, avgjorde Frankrikes grunnlovsråd i fjor at Internett er en grunnleggende menneskerett – noe som undergravde den kontroversielle HADOPI-loven, som i utgangspunktet sa at nettpirater skulle bli lovpålagt å holde seg unna nettet.

Finland har også avgjort at privat tilgang på 1 Mbit nettlinjer skal bli en lovfestet rettighet. Også i Norge ser vi ut til å bevege oss i samme retning, og i prosessen rundt utforming av en ny piratlov la både Kulturdepartementet og høringsinstansene vekt på at ingen skal utestenges fra Internett for piratkopiering.

Les også: Dette landet har raskest Internett

(Kilde: The Verge)

Les også
Slik skal norske nettpirater tas
Les også
Her finner vi verdens raskeste Internett
Les også
For 30 år siden revolusjonerte dette verden
Les også
Norsk cracker dømt i Høyesterett
annonse