Til hovedinnhold

Dette er OS X Mountain Lion

Apples nye operativsystem får mer enn hundre nye funksjoner.

Art G

I fjor sommer lanserte Apple den åttende utgaven av sitt operativsystem Mac OS X, ved navn Lion. Nå byttes derimot løven ut med en fjelløve, ettersom developer preview av den kommende niende utgaven OS X 10.8 Mountain Lion er ute nå for registrerte utviklere.

Mens den forrige versjon av OS-et ble kritisert av enkelte for å nesten bare være en kosmetisk overhaling, skal Mountain Lion være en skikkelig oppgradering. Mer enn 100 nye forbedringer er på plass, deriblant flere som har blitt tatt fra iPad og det mobile operativsystemet iOS.

– Mac-en er inne i en god flyt. Den har vokst raskere enn PC-en i 23 kvartaler i strekk, og med Mountain Lion blir sakene enda bedre, lover Philip Schiller, senior visepresident i Apples markedsføringsseksjon. Han fortsetter:

– Developer previewen av Mountain Lion kommer bare syv måneder etter den utrolig suksessfulle utgivelsen av Lion og markerer en hurtig utvikling for verdens mest avanserte operativsystem for personlige datamaskiner.

Hva er nytt?

Mountain Lion introduserer nye tjenester som Notes, Reminders og Game Center, samt Messages, som erstatter iChat. Andre funksjoner inkluderer Notification Center, Share Sheets, AirPlay Mirroring og integrering med den populære mikrobloggingstjenesten Twitter.

Det kommende operativsystemet vil også være den første utgaven av OS X som er lagd spesielt med tanke på nettskytjenesten iCloud og bedre integrering med apper. Den aktuelle utviklerutgaven inneholder i tillegg Gatekeeper – som beskytter brukere fra ondsinnet programvare ved å gi dem full kontroll over hvilke apper som er installert på Mac-en.

Messages, Reminders og Notes

Messages er navnet på den nye appen i Mountain Lion som erstatter iChat. Programmet lar deg sende ubegrensede mengder med meldinger, bilder og videoer i høy kvalitet fra din Mac og til en annen Mac eller iOS-enhet.

Messages fortsetter å støtte AIM, Jabber, Yahoo! Messenger og Google Talk, og brukere kan per i dag laste ned en betaversjon fra Apple.com. Den endelige utgaven blir tilgjengelig når Mountain Lion lanseres offisielt.

Andre programmer som Reminders og Notes lar deg lage og følge dine egne gjøremål fra alle dine enheter, mens Game Center lar deg skreddersy din spilleropplevelse på Mac-en. I praksis betyr dette at du finner nye spill og kan utfordre venner til å spille flerspiller uansett om de er på Mac, iPhone, iPad eller iPod Touch.

Notification Center, Share Sheets og AirPlay

Mountain Lion gir deg varslinger på en ny måte gjennom Notification Center. Dette er et knutepunkt for å enkelt kunne få varsler fra Mail, Calendar, Messages, Reminders, systemoppdateringer og apper fra tredjeparter.

Share Sheets gjør det lettere å dele lenker, bilder og videoer direkte fra Apple og apper. Twitter blir integrert slik at du kan koble deg til og twitre fra Safari, Quick Look, Photo Booth, Preview og andre apper.

AirPlay Mirroring gjør det mulig å sende en videostream i 720p både trådløst og sikkert fra Mac-en til en HDTV via Apple TV.

iCloud kommer innebygd

iCloud kommer som nevnt innebygd i Mountain Lion. Den nettskybaserte lagrings- og delingstjenesten har 100 millioner brukere, og nå skal det altså bli lettere å sette opp konto og dele dokumenter på tvers av dine enheter.

Mountain Lion benytter seg av din Apple-ID for å automatisk sette opp Contacts, Mail, Calendar, Messages, FaceTime og Find My Mac. Den nye funksjonen iCloud Documents sørger for å lagre alle endringer på dine enheter, slik at alle dokumenter alltid skal være i siste utgave.

I tillegg skal et nytt API (programmeringsgrensesnitt) hjelpe utviklere med å lage dokumentbaserte apper som fungerer med iCloud.

Sikkerhet med Gatekeeper

Gatekeeper er navnet på en ny sikkerhetsfunksjon som gir deg kontroll over hvilke apper som kan bli lastet ned og installert på Mac-en. Du kan velge å installere apper fra alle kilder, eller du kan velge en sikrere løsning slik at du bare installerer apper fra Mac App Store eller fra utviklere som har en unik utvikler-ID fra Apple.

På det høyeste sikkerhetsnivået lar Gatekeeper deg bare laste ned og installere apper fra Mac App Store og ingen andre steder.

Fokus på kinesere

Kina er Apples raskest voksende marked, og i den anledning har selskapet tatt med egenskaper som er spesielt designet for å yte service overfor kinesiske brukere.

Dette innebærer blant annet økt støtte og forbedring av input på kinesisk og muligheten til å velge Baidu-søk i Safari. Mountain Lion gjør det i tillegg enkelt å sette opp Contacts, Mail og Calendar med e-post-tilbydere som QQ, 126 og 163.

Kinesiske brukere kan laste opp videoer via Share Sheets direkte til de kinesiske videonettsidene Youku og Tudou, mens støtte for Sina Weibo gjør mikroblogging fra Mac-en smertefritt.

Nye API-er

Hundrevis av nye API-er gir utviklere tilgang til nye kjerneteknologier og bedre muligheter innad i OS X. Nye API-er innen Game Kit bruker de samme tjenestene som Game Center på iOS, og dette gjør det som nevnt tidligere mulig å lage multiplayerspill som virker på både Mac, iPhone, iPad og iPod Touch.

En ny grafikkinfrastruktur understøtter OpenGL, OpenCL og GLKit, slik at det blir enklere å lage OpenGL-apper. Kjerneanimasjon i Cocoa-apper skal være lettere å bruke enn tidligere, og nye video-API-er leverer 64-bitserstatninger for QuickTime-API-er med lavt nivå.

Forbedrede flertrykk-API-er gir utviklere støtte for zooming med dobbeltrykk, samt adgang til hele systemets såkalte lookup-gest. Videre forbedrer kjerne-ASLR sikkerheten gjennom økt tiltak mot bufferoverløpangrep.

Oppsummering

Det er mange nyheter i Mountain Lion, og bare noen få har foreløpig blitt omtalt. Andre funksjoner involverer en ny og kombinert søke- og adresselinje i Safari, VIP-filter i Mail og fraværet av Software Update til fordel for App Store-oppdateringer.

Dette er likevel bare begynnelsen. Ifølge Apple vil mye mer bli endret fra nå og til den endelige utgaven av Mountain Lion i sommer. Men oppdateringer som Notification Center, AirPlay Mirroring og Messages ser ut til å være en viktig forbedring i forhold til den forrige utgaven Lion.

Prisen er foreløpig hemmelig, men Mac-brukere vil kunne oppgradere til Mountain Lion fra Mac App Store på sensommeren 2012.

Finn ut mer om OS X Mountain Lion hos Apple.com. Developer preview kan lastes ned herfra hvis du er en registrert utvikler hos Apple.

Se også en presentasjonsvideo av Mountain Lion på YouTube:

(Kilde: Pressemelding)

annonse