Til hovedinnhold

Disse appene beskytter mobilen din best

Ny test avslører at mange sikkerhetsapper ikke fungerer i det hele tatt.

Niklas Plikk, Teknofil.no

Selv om det normalt er forholdsvis liten risiko for at mobilen din skal bli infisert med trojanere, virus og annen skadelig programvare, har det vært enkelte tilfeller av skadelig programvare på Android-plattformen. Risikoen for å bli infisert er selvfølgelig størst hvis du helt ukritisk installerer nye apper, uten å sjekke hva appene ber om tilgang til.

Det anerkjente virustest-senteret AV-Test.org har nå testet 41 ulike antivirusprogrammer for Android og sjekket hvilke av dem som beskytter best mot skadelig programvare.

To av tre fungerer ikke som de skal

Testen viser at det er langt fra likegyldig hva slags antivirusprogram du installerer på mobiltelefonen din. Nesten to av tre av programmene er i følge AV-test ikke pålitelige, og klarer å detektere under 65 prosent av 618 ulike ondsinnede programmer som ble testet.

Det er produktene fra selskapene som allerede er kjent fra PC-verdenen som gjør det best i testen. Mobilversjonen av flere godt kjente PC-antivirusprogrammer ble stort sett vurdert som "gode" eller "veldig gode" i testen.

Saken fortsetter under illustrasjonen.

Grafen viser antallet ondsinnede Android-programmer som AV-Test.org har registrert til nå.

De programmene som kom aller best ut i testen var Avast, Dr. Web, Kaspersky, Ikarus, F-Secure, Zoner og Lookout. Disse detekterte 90 prosent av de skadelige programmene som ble testet.

Sikkerhetsprodukter som klarte å detektere mellom 65 og 90 prosent av ondsinnet programvare inkluderer blant annet Norton Mobile Security Lite, Trend Micro Mobile Security, Eset Mobile Security og AVG Mobilation Anti-Virus Free. Her er det flere navn som er kjent fra PC-verdenen, som ikke klarte full pott – men som likevel kom greit ut i testen.

Pass deg for falske antivirusprogrammer

I PC-verdenen skal du være veldig forsiktig med å installere sikkerhetsprogrammer fra ukjente selskaper, da de ofte kan være noe annet enn det de utgir seg for. Samme regel gjelder også på mobiltelefoner.

Testen avdekket at seks av appene i testen faktisk ikke klarte å detektere ett eneste skadelig program, og dermed er et "falskt" antivirusprogram. Disse programmene er Android Antivirus, Android Defender, LabMSF Antivirus beta, MobileBot Antivirus, MT Antivirus, og MYAndroid Protection Antivirus. Om disse programmene gjør noen skade, eller bare er fullstendig unyttige, vites ikke.

Du kan laste ned hele rapporten i PDF-format her.

Les også: Slik sikrer du deg mot Android-søppel

(Kilder: AV-Test.org og Android Authority)

annonse