Til hovedinnhold

Musikk-appen du må ha på mobilen

I en hverdag der bits og bytes flyr gjennom lufta med den største selvfølgelighet, skal det mye til å imponere den jevne person. Men Shazam er et av de mobilprogrammene som ennå klarer å gi folk følelsen av at noe magisk har skjedd.

Gi Shazam syv sekunder til å lytte på en tilfeldig sang, og du får et øyeblikkelig svar på hva sangen heter og hvem som synger den. Og alt annet du måtte ønske å vite – sjangeren, utgivelsesåret, hvilket album den kommer fra, m.m.

Dermed er det slutt på alle de gangene hvor du hører en sang du liker, og ikke aner hva den heter og hvordan du skal få tak i den.

Gjenkjenningen fungerer overraskende bra. Vi har brukt Shazam på bråkete kaféer, slitte kjøkkenradioer og stappfulle nattklubber. App-en kutter rett gjennom støyen og identifiserer sangen stort sett hver eneste gang. Er du et sted uten dekning lagres opptaket og kan lastes opp for gjenkjenning senere.

Merk at Shazam må ha studioinnspillingen av sangen. Du kan ikke nynne en sang selv, og du kan heller ikke bruke konsertopptak.

Kjøp sangen
Har du funnet en sang du liker, kan du med et par klikk få den opp i iTunes, kjøpe den og laste den ned til telefonen. På den måten kan du gå rundt og fylle opp telefonen med sangene du hører rundt deg.

En annen smart funksjon er at du kan sende navnet på sangen til nettradioene Last.fm eller Pandora, som graver frem lignende musikk og lager en ferdig spilleliste for deg.

Det stopper ikke der. Du kan også finne musikkvideoen på YouTube, hente frem sangteksten så du kan synge med eller finne en konsertoversikt for å se neste gang artisten turnerer i landet. Og har du funnet en sang du vil dele kan du sende ut navnet på Facebook eller Twitter.

Finnes til de fleste mobiler
Shazam finnes til iPhone, iPad, Android, Nokia, Blackberry og Windows Mobile. Programmet kan lastes ned fra Shazams hjemmesider.

Du kan laste ned Shazam i en gratis, begrenset utgave som lar deg identifisere et par sanger i måneden. Den ubegrensede versjonen må du betale for, prisen er 30 kr i App Store. Du kan også kjøpe programmet i en (RED)-utgave der du donerer 20 % av kjøpesummen til kampen mot HIV i Afrika.

PS: Denne uken kom Shazam til iPhone i en ny utgave (v3.0) som støtter multitasking, slik at programmet kan ligge klart i bakgrunnen. Det skal også gå raskere å lytte seg frem til sanger, og du kan sette programmet til å automatisk starte å lytte når det startes opp.

Mer om
annonse