Nyhet

Nytt, lite systemkamera fra Olympus

I går var det værtett og telezoom som gjalt. I dag henvender Olympus seg til fotojournalisten, med et enda nettere kamera i den populære PEN-serien.

Den digitale PEN-serien er bygget rundt Micro FourThirds-formatet, et kamerasystem utviklet av Olympus og Panasonic, med utskiftbar optikk men uten speil, og med en relativt sett stor bildebrikke. Eksempelvis måler bildebrikken i et standard kompaktkamera fra Olympus rundt 6 x 5 mm. Brikken i Micro FourThirds systemet, slik som i PEN E-P1 og PEN E-P2 måler 18 x 13,5 mm. Fordelen med større bildebrikke så vi i vår test av PEN E-P1 , som produserte filer på speilrefleksnivå fra et kamerahus nesten i kompaktklassen.

Rød E-PL1.

Det blir interessant å se PEN E-PL1 i aksjon, men med samme brikke og prosessor som de to foregående modellene (12,3 megapiksler) bør bildekvaliteten i alle fall være på nivå med disse.

Med E-PL1 har Olympus tenkt tilgjengelighet. Kameraet er lettere, mindre og med et brukergrensesnitt myntet på de som forstår seg på kompaktkamera, der de to forgjengerne var utviklet mer over speilreflekslesta. Blant nyhetene finner vi innebygget blits med trådløs mulighet, og menyguide tilsvarende den vi finner i nyere, kompakte fritidskameraer.

Og der PEN E-P1 og PEN E-P2 kom i sort, hvitt og sølv, vil PEN E-PL1 bli tilgjengelig også i champagne og rød. Inni matches det "poppe" ytre med sceneinnstillinger, automatisk fargemetting med I-Enhance og ”ansiktsløftning” med e-Portrait. Blant andre, kanskje mer essensielle funksjoner, har kameraet innebygget bildestabilisator med inntil tre EV-trinns effekt, og kan gjøre syv minutter videoopptak i 1280x720p oppløsning. Vi håper imidlertid på bedre skjerm og batteri og raskere autofokus, områder vi ikke fant like tilfredsstillende hos PEN E-P1.

Olympus PEN E-PL1

Parallelt med E-PL1 slipper Olympus to nye objektiver: Vidvinkelzoomen M. ZUIKO DIGITAL ED 9-18mm F4.0-5.6 (18- 36mm i småbildeformat) og telezoomen M. ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm F4.0-5.6 (28-300mm i småbildeformat). Mer informasjon om disse kommer i løpet av dagen. Objektivene blir tilgjengelige i april/mai.

Olympus E-PL1 kommer i pakker med M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6, eller med M. ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 og M. ZUIKO DIGITAL ED 40-150 1:4.0-5.6 med MMF-2 adapter.

Olympus PEN E-PL1.

Pakke med 14-42mm kit-objektiv kommer i butikkene i løpet av mars 2010, med veiledende pris 5299,-

Les også
Systemkamera med og uten speil
Les også
Olympus Pen E-P1
annonse