Nyhet

Yahoo spredte programvare som gjorde PC-er til Bitcoin-slaver

Tusenvis av europeiske PC-brukere kan ha blitt rammet.

Økonomisk motiverte spredere av ondsinnet programvare i ymse varianter er stadig på ferde, og blant de siste sprellene har vi sett programmer som truer brukeren til å betale ved å ta bilder med webkameraet og ta PC-en som «gissel» for løsepenger.

Et annet nyere fenomen er at programvare også er blitt benyttet til å «tjuvlåne» datakraft fra intetanende PC-brukere til å grave frem de digitale Bitcoin-pengene, noe vi så et eksempel på hos nettspillselskapet ESEA i fjor sommer.

Nå melder avisen The Guardian om et nytt tilfelle av samme type, men av vesentlig større omfang.

Brukte Yahoo-annonser

Søkeselskapet Yahoo har nemlig nå oppdaget at noen av annonsene hos søketjenesten skal ha spredt ondsinnet programvare som kan ha rammet så mange som to millioner Yahoo-brukere i Europa.

Annonsene skal ha vært aktive på nettstedet fra 31. desember til 3. januar, og Yahoo skal ha blitt informert om spredningen av den ondsinnede programvaren av sikkerhetsselskapt Light Cyber.

Ifølge selskapet skal ett av programmene ha forvandlet infiserte PC-er til såkalte «Bitcoin-miners», altså blitt utnyttet til å grave frem Bitcoin. Det er imidlertid uvisst hvor stor andel av de infiserte datamaskinene som er rammet av dette spesifikke programmet.

Den ondsinnede programvaren skal ha utnyttet sikkerhetshull i utdaterte versjoner av Java. Dersom man har oppdatert Java nylig skal man visstnok være utenfor faresonen.

Attraktivt

Yahoo har bekreftet at de har stanset de aktuelle annonsene og at de følger med for å forhindre slik aktivitet. Som nettstedet Cnet rapporterte har selskapet imidlertid ennå ikke oppgitt detaljer om hvor mange som er rammet, hvordan programvaren kom seg inn på Yahoos nettsider og hva infiserte brukere kan gjøre.

Det å bruke andre datamaskiner til å grave frem Bitcoin anses som attraktivt for mange utviklere av ondsinnet programvare, blant annet fordi man kan spare mye penger på å slippe å betale for energien som går med til det krevende arbeidet.

Med tanke på at Bitcoin som kjent også kan være en svært god investering, kommer vi nok helt sikkert til å se mer til denne type aktivitet i fremtiden.

Valutaen er imidlertid svært ustabil: Etter en lengre oppgangsperiode har kursen nå gått kraftig ned »

(Kilder: The Guardian, Cnet)

Les også
Massivt botnet stjeler Bitcoin-lommebøker
Les også
Ny trojaner kan stjele Bitcoin-samlingen din
Les også
Dette viruset stenger Internett-tilkoblingen din og krever løsepenger
Les også
Nå stuper Bitcoin-verdien
Les også
To millioner passord til Facebook, Gmail og andre er på avveie
Les også
Dette mener ekspertene om fremtiden til Bitcoin
Les også
Verdien på Bitcoin durer videre oppover
Les også
Spillselskap dømt for BitCoin-utroskap
Les også
Hackere stjal tusenvis av Bitcoins
Les også
Slik bruker du Internett-pengene Bitcoin
Les også
Uvitende nettspillere i Bitcoin-skandale
annonse