Tek.no

Nyhet

EU vil tvinge Apple til å følge ladestandarden

Har satt 2016 som siste frist, ellers venter et salgsforbud.

Shutterstock 105224369/151956896
19 Mar 2014 12:30

Vanligvis har det lite å si for den jevne nordmann hva slags lover, påbud, forbud og reguleringer EU-parlamentet vedtar, men nylig ble det vedtatt noe mange Apple-tilhengere vil merke seg.

Fra 2016 blir det nemlig påbudt at alle nye mobiltelefoner skal kunne lades direkte med samme type lader – uansett produsent.

Med denne adapteren har Apple så langt omgått regelverket.Foto: Apple

Til nå har Apple kunnet omgå EU-standarden ved å utnytte et smutthull i regelverket. Tidligere sa nemlig loven at man kun måtte la det være mulig å lade alle mobiltelefoner med en micro-USB-lader. Dette løste Apple elegant ved å lansere en adapter fra micro-USB til Lighning-kontakten, fordi loven bare sa at det måtte være mulig, ikke at det nødvendigvis måtte være praktisk og direkte.

Miljøargumenter

Hvert år kastes det tusener på tusener av tonn med elektronisk avfall bare i Europa, og med det nye påbudet – som for øvrig ble vedtatt med 550 mot 12 stemmer – vil dette reduseres med hele 51 000 tonn ifølge EUs overslag.

Men det vil også gjøre hverdagen mye enklere for deg som forbruker, ettersom du ikke lenger vil trenge en ny lader til hver eneste nye duppeditt du kjøper deg – særlig om påbudet utvides til å gjelde flere elektroniske enheter enn bare mobiltelefoner.

Det har vært kjent en stund at et slikt påbud ville komme, men nå er det altså her. Vi bør regne med at Apple – i kjent stil – ikke vil godta dette uten videre, og vil nok gjøre mye for å kunne fortsette å bruke Lighning-inngangen som omtrent alle Apples produkter benytter seg av.

Trenger du en lader som gjør det lille ekstra?
Med Jump slår du to fluer i én smekk! »

(Kilde: Dvice)

annonse

Les også