Tek.no

Nyhet

Kamera skal fotografere sin egen «død» på vei til Jorden

Vil brenne opp i atmosfæren i 25 000 kilometer i timen.

ESA
15 Aug 2014 10:00

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har stadig mange jern i ilden, hvorav flere er høyst fotorelaterte, men det europeiske byrået ESA har også begynt å konkurrere om publikums oppmerksomhet når det gjelder hva som rører seg på romfartsfronten.

Nettstedet Gizmodo har nå snappet opp et spennende påfunn fra ESA. Byrået har nemlig laget et spesielt kamera som skal filme sin egen «død» mens det farer inn i Jordens atmosfære.

25 000 kilometer i timen

Kameraet, som har fått det talende navnet «Break Up Camera» (BUC), bruker infrarød teknologi og er bygd inn i et forsyningsfartøy som for øyeblikket ligger parkert ved romstasjonen ISS.

Om et halvt års tid skal fartøyet koble seg fra romstasjonen og sette kursen for Jorden, og det er altså denne dødelige ferden det spesielle kameraet skal fange opp.

Idet fartøyet entrer inn i Jordens atmosfære vil det ha en hastighet på cirka 7 kilometer i sekundet, det vil si over 25 000 kilometer i timen, noe som takket være friksjonen produserer en temperatur på cirka 1500 grader.

Sender bilder til keramisk kapsel

Det fører igjen til at fartøyet — og kameraet — raskt vil brenne opp og gå i oppløsning. Bilder av de siste 20 sekundene før dette inntreffer vil imidlertid bli sendt til en spesiell kapsel med et keramisk varmeskjold som tåler den høye temperaturen.

Derfra sendes signalene videre til kommunikasjonssatelitter innenfor rekkevidde ved hjelp av antenner inni kapselen. På denne måten skal det altså bli mulig å få se akkurat hvordan det ser ut når et fartøy brenner opp i atmosfæren.

Nøyaktig når og hvor vi får tilgang til de spennende bildene er imidlertid ennå uvisst, så det er nok bare å smøre seg med tålmodighet en god stund fremover. Mer informasjon om prosjektet finner du hos ESA.

ESA stod også nylig bak et annet prosjekt: En fjern romsonde har nå tatt nærbilder av en komet »

Les også
Se de ferske nærbildene av en komet
Les også
Ser bombene falle over Gaza fra verdensrommet
Les også
Dette bildet er virkelig unikt
annonse