Til hovedinnhold

Microsoft vil gi bilen din Metro-fliser

Vil ikke la Apples Carplay komme alene.

Microsoft
Anders Brattensborg Smedsrud

Som om ikke datamaskinen, nettbrettet og lommen din var nok, nå ønsker Microsoft seg inn i bilen din også. På sin egen Build-konferranse lanserte de nylig planene om sin egen multimedieløsning som skal knytte din Windows-telefon og bilens underholdningssystem nærmere sammen.

Mange vil nok se på dette steget som et forsøk på å stoppe Apple fra å stjele hele det ventede mobilintegrasjon-markedet for biler med sitt CarPlay-system. Microsoft er likevel alt annet enn på bortebane her, og har tidligere produsert Windows-baserte underholdningssystemer for blant annet BMW, Ford og Nissan.

Gjenkjennelsesfaktor

Denne gangen ser det dog ut som Microsoft er innstillte på å legge fokus på Metro-grenesnittet mange kjenner igjen fra deres Windows Phone-satsning. Det skal også bli en mye tettere link mellom telefonen din og bilen, noe programvaregiganten tidligere ikke har brydd seg så mye om.

Foto: Microsoft

Microsofts nye system er foreløpig på prototypestadiet, men er allerede under testing i enkelte bilmodeller. Systemet skal effektivt speile mobilskjermen din til bilens eget underholdningssystem, og la deg bruke de kjente Metro-flisene til å styre telefonen og bilens funksjoner gjennom en stor

Ifølge Microsoft skal utviklere enkelt kunne tilpasse sine eksisterende og bygge nye apper som gjør seg godt på bilens integrerte underholdningsskjerm. Navigasjon skjer ved hjelp av berøring, og du skal kunne navigere mellom ulike funksjoner, som radio og kart, ved å sveipe med fingren.

Ut i fra skjermbildene som er frigjort ser det ut som du kan installere apper rett fra Windows-store, styre musikk, ta telefoner og selv gjennomføre en treningsøkt mens du er på farten. Opplesing av mottatte meldinger er en annen smart funksjon som er tilgjengelig i prototypen, men la oss, for trafikksikkerheten sin del, håpe de setter foten ned for Angry Birds og Wordfeud i bilen.

Foto: Microsoft

I flere biler

For å koble seg til bilens underholdningssystem bruker Microsoft en standard kalt Mirrorlink. Denne er allerede tatt i bruk av Nokias Symbian-baserte mobiler samt Sonys Experia Z-hodesett, og er ventet å få mye bredere støtte i tiden som kommer.

Bilprodusenter som Volkswagen, Honda, Toyota og Citröen jobber alle med Mirrorlink-støtte for sine systemer, og også kjente tredjepartsleverandører som Pioneer og Alpine stiller seg bak standarden.

Selv om de bruker samme standard for kommunikasjon er det likevel ikke sikkert at bilprodusentene vil omfavne Microsofts underholdningsløsning. Selv om Microsoft ikke ville si et kvekk om noe lanseringstidspunkt, kan vi nok regne med å ikke måtte vente så alt for lenge. Apple planlegger nemlig å lansere sitt CarPlay-system i utvalgte bilmodeller innen utgangen av året, og Microsoft ønsker nok ikke å komme veldig lenge etter.

Slik vil bilen din se ut med Apples CarPlay:
Ferrari, Mercedez og Volvo er med »

(Kilder: The Verge, MSDN)

Mer om
annonse