Til hovedinnhold

Towelroot åpner Samsung-telefoner med ett klikk

Enkel løsning for deg som vil ha full kontroll over Galaxy-en.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Én knapp skal være alt du trenger for å roote Galaxy-telefonen din.

Android er et forholdsvis åpent operativsystem sammenliknet med Apples iOS og Microsofts Windows Phone. Likevel er det en del begrensninger også her, som gjør at mange velger å «roote» telefonene sine. Denne prosessen gir tilgang på en hel del apper og funksjoner man ikke ellers kunne hatt. Dette kan være en litt omstendelig prosess, men eier du en Samsung-telefon ble det nettopp veldig enkelt.

Nær sagt som vanlig stammer løsningen fra XDA-developers-forumet, og det er brukeren Geohot som står bak. Hvis navnet klinger kjent er det fordi Geohot tidligere også har hjulpet både iPhone-brukere og PlayStation-spillere å fjerne begrensningene i deres produkter. Denne gangen er det imidlertid Samsung-telefoner som er målet, og løsningen heter Towelroot.

Les også: Eldre «root»-apper kan bli ubrukelige

Én fil, ett trykk

Alt som kreves for å skaffe seg full tilgang er at du laster ned en installasjonsfil til telefonen din. Du må naturligvis aktivere valget som lar deg installere innhold fra «ukjente kilder», slik at telefonen aksepterer .APK-filen selv om den ikke kommer fra Google Play. Deretter har du én knapp å trykke på, og så er det gjort.

Løsningen skal virke på nyere Galaxy-telefoner, inkludert Galaxy S5 og Galaxy Note 3. Den er dessuten spesielt rettet mot de amerikanske, operatørlåste enhetene, der det ligger enda flere restriksjoner enn i de åpne variantene som selges.

Skal ikke terge på seg KNOX

De siste generasjonene av Samsungs telefoner har hatt sikkerhetsløsningen KNOX, som blant annet skal oppdage denne typen aktivitet. Så langt skal Towelroot ha klart å komme seg rundt også dette, slik at enheten ikke vil varsle deg, din arbeidsgiver, eller ved reklamasjon, Samsungs servicefolk om at enheten har blitt tuklet med.

Det skal være en sårbarhet i Linux-kjernen som utnyttes av Towelroot. Sårbarheten ble fikset 3. juni, men inntil telefonene som er på markedet eventuelt får en oppdatering, vil de ha Linux-kjerner som er eldre enn 14 dager, og dermed skal de være mottakelige for appen.

Burde fungere på mange enheter

Dette betyr også at Towelroot skal kunne fungere på en rekke forskjellige enheter, selv om den først og fremst altså er rettet mot Samsungs Galaxy-serie. Blant annet LG/Google Nexus 5 skal la seg åpne ved hjelp av løsningen.

Som alltid er det på sin plass med en advarsel. Selv om Towelroot gjør det fryktelig enkelt å ta full kontroll over smarttelefonen, er det ikke sikkert du bør prøve. Slike løsninger benytter seg svært ofte av sikkerhetshull i telefonen, og det er ikke alltid godt å si hvilke konsekvenser de kan medføre. Selv om KNOX ikke ser ut til å legge merke til akkurat denne metoden, kan det likevel hende at en eventuell servicetekniker oppdager den. Dermed kan du få problemer med garanti og reklamasjon, dersom feilen du klager på er relatert til programvaren i telefonen. Det kan også bli vanskelig å sette telefonen tilbake til original tilstand.

Styr unna om du ikke vet hva du gjør

Kort sagt er det alltid litt uforutsigbart å åpne opp telefoner på denne måten, og selv om løsningen denne gangen er svært enkel, bør du vite hva du gjør, eller kjenne noen som kan hjelpe deg, før du benytter deg av den.

Les også: Bør du bli superbruker?

(Kilde: sammobile.com)

annonse