Til hovedinnhold

Blogger dømt for bildetyveri

Ble dømt etter å ha anmeldt fotografen for svindel.

Shutterstock

Å bruke andres bilder uten tillatelse er ikke bare ulovlig, det kan også bli en dyr affære. Det fikk iallfall en 25 år gammel svensk blogger erfare da hun ble dømt for brudd på åndsverksloven i Sverige.

Les også: Vant flere konkurranser med stjålne bilder

Stjal bildene

Foto: Shutterstock.com

Bloggeren hadde publisert bilder tatt av en profesjonell fotograf på sin private blogg, uten verken å innhente noen form for tillatelse eller kreditering av fotografen.

Da fotografen oppdaget dette sendte han en faktura til bloggeren for bruk av bildene, noe bloggeren oppfattet som et svindelforsøk. Hun valgte derfor å anmelde fotografen, noe som viste seg å være en svært lite gjennomtenkt avgjørelse.

Endte med forlik

Dermed ente saken i Malmö tingrett. Den fornærmede fotografen krevde 12 000 svenske kroner i erstatning, samt at bloggeren skulle dekke saksomkastningene hans.

Dette kravet forkastet imidlertid tingretten, som heller krevde at partene skulle inngå et forlik hvor bloggeren måtte betale 500 kroner i 10 måneder, eller 5000 kroner i samlet beløp, for brudd på åndsverksloven.

Grunnen til at kravet til fotografen ikke ble innfridd var at bloggeren var en av flere personer som hadde brukt bildene ulovlig, melder Bildleverantörens Förening i Sverige.

Mange overser åndsverksloven

Opphavsrett og riktig kreditering til fotografer er blitt et stort problem med dagens delingstrender. Tidligere i måneden skrev vi om Pinterest som nå har inngått en avtale med Getty for å bøte på manglende opphavsrettigheter når bilder blir pinnet gjennom deres tjeneste.

Er man usikker på hvem som eier rettighetene til bilder man ønsker å bruke kan det være veldig lurt å heller finne noen andre bilder, eller ta bildene selv. Hvis ikke kan man ende opp med et søksmål på nakken.

Les også: Vil gi rett fotograf æren

Kilde: www.blf.se

Har noen rappet bildene dine? Slik kan du finne ut om noen har brukt blinkskuddene dine

Mer om
annonse