Til hovedinnhold

– iPhone-datoen er klar

Apple holder stort mediearrangement den 9. september, ifølge Re/Code.

Sonny Dickson

Mange venter i spenning på Apples neste telefon, og det har lenge versert rykter om at iphone 6 skal lanseres i midten av september. Nå melder nettstedet Re/Code at en offisiell lansering vil finne sted 9. september.

Apple skal også ha innført ferienekt for sine ansatte i september. Dette gjør Apple i forkant av hver storlansering, for å være sikre på at de har folk nok til å betjene de store køene rundt sine egne butikker, og på kundeservice.

Kan få helt ny design

Den siste tiden har Apple fått kritikk, både fra aksjemarkedet og teknologiskribenter, for å ha vært for lite innovative når de har lansert sine oppdaterte iPhone-versjoner. Siden iPhone 4 har Apple fulgt noenlunde den samme designfilosofien, men skal vi tro ryktene vil alt dette endre seg i år.

Flere bilder av det som skal være den ferdige iPhone 6-designen har dukket opp, og de fleste av dem viser en bakside som ser slik ut.Foto: Uswitch.com

Flere bilder har lekket, men disse har vært av såkalte «dummies», som enkelt forklart er skall uten innmaten som vanligvis hører til. En slags prøvedukker som brukes av såvel produsenter og butikker for å vise frem hvordan et produkt vil se ut. I seg selv er slike lekkasjer litt usikre, men i år er det særlig ett design som har gått rundene på internett flerfoldige ganger.

Les også: Apples iWatch kan komme i år

Kommer den i to størrelser?

Slik ser dagens iPhone 5S ut. Det ser ut til at neste generasjon vil markere overgangen til en drastisk fornyet designfilosofi.Foto: Apple

Nye iPhone ser ut til å bli en langt mer avrundet affære enn iPhone 5S som vi kjenner i dag. I tillegg skal skjermen være i ferd med å øke betydelig i størrelse. Om ryktebørsen får rett vil vi få se to iPhone-modeller med henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer store skjermer i denne generasjonen. Noen nettsteder har så langt hevdet at den største av disse vil dukke opp litt senere enn den minste modellen.

Blant annet på grunn av et vesentlig tynnere batteri enn vanlig, skal neste iPhone-modell også bli den tynneste så langt. Dagens toppmodell fra Apple er bare 7,6 millimeter tykk, og den er allerede blant de tynneste toppmodellene på markedet.

Neste generasjon iPhone kan dessuten være godt nytt for oss som av og til mister telefonen i bakken. I fjor annonserte Apple et stort samarbeid med selskapet GT Advanced Technologies. De skal produsere safirglass sammen – en svært solid glassvariant, som vanligvis dukker opp i påkostede armbåndsur. Apple bruker allerede safirglass over hjem-knappen og som kameralinse, og det spekuleres i at den økte tilgangen nå skal brukes til å dekke skjermen på iPhone 6.

Ønsker du å være blant de første som vet når iPhone 6 kommer i salg? Registrer deg for prisvarsling her. Obs - Apples egen nettbutikk er ofte noe billigere enn prisene som vil bli oppgitt.

Raskere, og med bedre kamera

Foreløpig har vi lite sikker kunnskap om hva neste generasjon iPhone vil innebære, men det er noen oppgraderinger Apple gjør nesten hvert år. Det betyr at vi rimelig trygt kan anta at den vil bli raskere, og få bedre kamera.

Den største av de to iPhone 6-utgavene vi venter på, kan få et optisk stabilisert kamera, der linsene selv beveger seg for å kompensere for risting. Hvis dette stemmer vil sannsynligvis kvaliteten på både stillbilder og video fra denne modellen være vesentlig bedre enn den vi kjenner i dag.

Om ryktene stemmer er det kun en drøy måned til vi får se Apple-sjef Tim Cook avduke to nye og større iPhone-modeller.Foto: Apple

I tillegg til dette er det noen ting det råder større forvirring om. Blant dem er dagens iPhone 5C, som ble lansert samtidig med iPhone 5S som et litt billigere alternativ. Den er dekket i plast, og det er svært usikkert om den vil få noen oppfølger.

Blir nye iPhone for stor?

Det er heller ikke alle som er overlykkelige over at Apple nå ser ut til å ta opp konkurransen med de store Android-mobilene som er på markedet. Om Apple også har en oppdatering klar for alle de som foretrekker iPhone på grunn av den kompakte størrelsen er uklart.

I tillegg til disse ryktene har vi sett en rekke mer eller mindre rare påstander om telefonen, eller telefonene. Noe av det merkeligste er kanskje ryktet om at iPhone 6-skjermen vil ha innebygget fingeravtrykksleser, slik at denne funksjonen flyttes ut av hjem-knappen der den bor i dag.
Du kan lese mer om iPhone 6-ryktene her.

annonse