Til hovedinnhold

Derfor er supermaterialet grafén så lovende

Video forklarer enkelt hva som er så spesielt med «superstoffet».

YouTube

Som en av de mest aktuelle arvtakerne til silisium er det såkalte «superstoffet» grafén blitt hyllet av mange i vitenskapsmiljøene, takket være blant annet ekstreme strømledende egenskaper og høy robusthet.

Nå som silisiumteknologien er i ferd med å bli presset til sin fysiske yttergrense øker forskningen på grafén stadig i omfang, og selv om materialet ennå er vanskelig å utnytte i brikkeproduksjonen gjøres det stadig nye fremskritt.

Hva er egentlig grafén?

Det som gjerne har en tendens til å drukne i alt skrytet av grafén er imidlertid forklaringene på hva stoffet egentlig er, og ikke minst hvorfor det er blitt slik en lovende arvtaker-kandidat til silisium.

Dette har sin årsak i at vitenskap fort blir svært komplisert straks man begynner å bevege seg ned mot de elementære nivåene. I så måte er det jo fint at det finnes folk som påtar seg å forklare ting på en enkel måte, og nå har det dukket opp en liten video som tar for seg nettopp grafén på.

Det er kanalen SciShow som står bak videoen. Klippet rekker å gå relativt detaljert til verks på de kvantefysiske aspektene ved grafén, men på en pedagogisk måte som gjøre det mulig å henge med i svingene. Dette til tross for at praten både går raskt og uavbrutt.

Videoen varer i underkant av fem minutter og kan ses under.

Lurer du på hvordan en transistor egentlig fungerer? Her er en video som forklarer det enkelt »

annonse