Tek.no

Nyhet

Berømt hacker stanset over 300 nettangrep

Sendte blant annet tidligere «kollega» til ti år i fengsel.

GlebStock/Shutterstock.com
26 Mai 2014 14:25

Hackere er jo utvilsomt mest kjent for sine kostbare rampestreker, som for eksempel å bryte seg inn det store auksjonsnettstedet eBay, sette nettbanker i fare og å drive utpressing via ondsinnet programvare.

Av og til bidrar imidlertid de datakriminelle med gode gjerninger, slik som med hackerne som stengte undergrunnsmarkedet til gjerningspersonene bak det berømte Target-innbruddet.

Hacker avverget 300 angrep

Avisen New York Times melder nå om en annen hacker som har stilt sin meget høye ekspertise til disposisjon i jakten på sine egne, tidligere «kollegaer», med svært gode resultater.

Hackeren det er snakk om er Hector Xavier Monsegur, som i langre tid har hjulpet FBI med å fange andre hackere etter at han selv ble arrestert i 2011, for deretter å forråde sin egen hackergruppe «LulzSec» i fjor.

Monsegur er i ferd med å motta sin straffeutmåling i USA for utallige datainnbrudd, og i den forbindelse har aktoratet nå bedt dommeren om mildere straff. Bakgrunnen er et Monsegur har hjulpet myndighetene i landet med å avverge minst 300 nettangrep så langt.

Kunne ha gjort mye skade

Målene for mange av angrepene skal ha omfattet viktige institusjoner som militæret, kongressen, romfartsbyrået NASA og føderale rettsinstitusjoner. Skadeomfanget kunne altså blitt betydelig.

Med Monsegurs assistanse skal myndighetene blant annet ha fått has på en spesielt aggressiv celle i den kjente hackergruppen Anonymous, som han for øvrig selv tidligere var medlem av, og en beryktet hacker ved navn Jeremy Hammond. Hammond var et høyt prioritert mål for FBI og soner nå en fengselsstraff på ti år.

Aktoratet har karakterisert samarbeidet med myndighetene som «ekstraordinært», men samtidig er anklagene mot Monsegur av alvorlig art, så det er høyst uvisst hvor mye velvilje dommeren velger å vise ham.

Det siste fra hackerfronten er et storstilt angrep på eBay: Her er ekspertenes forklaring på hvorfor dette angrepet er så alvorlig »

Les også
Må betale over 80 millioner etter hacker-angrep
Les også
Nekter for å stå bak Norges største nettangrep
Les også
Britisk tenåring tiltalt for det «største nettangrepet noensinne»
Les også
Hackere med massivt nettangrep mot energiselskaper
Les også
Så enkelt kan hackere «kjøpe» seg tilgang til PC-er
Les også
Nye sikkerhetshull hos eBay funnet
Les også
100 hackere arrestert i storstilt politiaksjon
Les også
Silk Road-grunnleggeren kan sitte resten av livet i fengsel
Les også
Dette gjorde noen av de mest beryktede hackerne i verden
Les også
Hackergruppe forrådt av egen leder
annonse