Tek.no

Nyhet

Nye superteler fra Canon i 2008

Canons familie av lyssterke teleobjektiver
Are Thunes Samsonsen
23 Okt 2007 04:00

Det er svært sjelden Canon annonserer nyheter på denne måten, men da 85 europeiske journalister fra fagpressen i forrige uke var samlet i Kenya på "EOS Safari" i regi av Canon, benyttet arrangøren seg av anledningen og kunngjorde to nye teleobjektiver i proffklassen.

EF200mm f/2L IS USM

Først ut er EF 200mm f2, som ikke er spesielt overraskende. Nikon har hatt et tilsvarende objektiv i noen år allerede, og Canon hadde tidligere et 200mm f1.8, men produksjonen av det ble avsluttet på grunn av for høyt innhold av bly i glasset på det, i henhold til nyere miljølovgivning. Objektivet vil nok bli et velkomment tillegg til innendørs sportsfotografer og andre som har krav til forholdsvis lang brennvidde med stor blenderåpning.

EF 800mm f/5.6L IS USM

Mer overraskende var det da at EF 800mm f5.6 ble annonsert. Siden Canons kjente 1200mm f5.6 gikk ut av produksjon for omtrent halvannet år siden på grunn av den nevnte blyproblematikken, vil den nye 800mm-eren bli Canons lengste teleobjektiv.

Begge de nye objektivene vil gå inn i Canons kjente L-serie, det vil si det ypperse de leverer av optikk. Det gikk en stund rykter om at 200mm f2 ville bli et såkalt DO-objektiv, det vil si et objektiv som er utstyrt med det Canon kaller "Diffractive Optics", men det er ingen til som tyder på at dette er tilfelle. DO-objektiver er kjennetegnet med en grønn ring, mens L-objektiver har rød ring, og dummyene som blr fremvist til pressen var begge utstyrt med rød ring. Likevel, Canon lovte at disse objektivene ikke skulle bli på langt nær så tunge som man kanskje skulle tro, og dette kan tyde på at man har brukt en DO-lignende teknologi, som tillater langt mer kompakte objektiver enn vanlig. Desverre går DO-teknologi ut over objektivets evne til å gjengi kontrast i motlys, og slike objektiver yter ikke godt i slike situasjoner.

Canon lover at de nye objektivene skal komme på markedet i løpet av 2008, men ytterligere informasjon, som vekt, pris og så videre, er ikke kjent på det nåværende tidspunkt. Vi drister oss likevel til å tippe en pris på EF 200mm f2 til omtrent 40 000,-, det vil si i nabolaget av 300mm f2.8s pris. 800mm f5.6 er det vanskeligere å tippe prisen på, men vi anslår prisen til et stykke over kr 60 000,-.

Les også
Canon EF 400mm f/4 DO og EF 200mm f/2
annonse

Les også