Til hovedinnhold

Hvem skal arve Facebook-kontoen din når du dør?

Snart kan du velge en online-verge.

For noen kan det kanskje være litt guffent å besøke Facebook-profilen til noen som nylig har gått bort, og bli minnet på det tragiske som har skjedd. For andre kan det derimot være en trøst å fortsatt kunne klikke seg inn på profilen – kanskje sende en siste hilsen som ikke blir besvart. Mange reagerer også når de får påminnelse om at vedkommende skulle hatt bursdag flere år etter at vennen døde.

Det virker helt absurd å skulle ta stilling til hva som bør skje med Facebook-profilene våres når vi dør, men mange ønsker åpenbart å få bestemme selv. Derfor har Facebook introdusert en ny «verge-funksjon», som lar deg velge hvem som eventuelt skal få ta kontroll over kontoen din.

Da får vennen eller familiemedlemmet mulighet til å fjerne innlegg og bilder etter ønske.Du kan også velge at profilen skal slettes permanent.

Foreløpig er imidlertid valg av Legacy contact («minnekontoforvalter») kun åpnet for amerikanske Facebook-brukere. I pressemeldingen skriver de at tjenesten blir rullet ut til flere land etter hvert.

Slik fikser du Facebook-testamentet ditt

For at profilen skal gjøres om til en minnekonto, må Facebook først få beskjed om dødsfallet. Det gjøres av en venn via dette søknadsskjemaet (tilgjengelig i Norge). Dersom den avdøde har testamentert bort profilen sin til en venn, vil vennen bli såkalt minnekontoforvalter. Vedkommende får da mulighet til å administrere kontoen.

Når funksjonen blir tilgjengelig i Norge, vil den dukke opp under Innstillinger -> Sikkerhet -> Minnekontoforvalter når du er logget inn på Facebook.

Vergen får ikke se meldingene du har sendt og mottatt. Hvis du gir tillatelse, kan vergen få mulighet til å oppdatere profilbildet, feste innlegg til tidslinjen, og godta eventuelle nye venneforespørsler. I samme vindu kan du velge at kontoen skal slettes helt. Når du velger din Facebook-verge, kan du også skrive en siste hilsen til vennen.

Da søsteren døde, fikk Teresa problemer med å takle alle kondolansene på nettet
Deler du sorgen på Facebook? »

(Kilde: Facebook)

annonse