Nyhet

Google vil simultanoversette samtaler

Google har allerede en omfattende tjeneste for tekstoversettelser. Søkegiganten som har fingrene i stadig flere ting jobber nå med programvare for smarttelefoner som skal kunne oversette i tilnærmet sanntid.

Jobber med mer nøyaktig talegjenkjenning

Frank Och, leder for Googles oversettingstjenester, sier at det man åpenbart behøver for at en slik tjeneste skal fungere er høy nøyaktighet både på talegjenkjenning og på oversettelse.

Den store variasjonen i dialekter, uttale og stemmeleie gjør det i utgangspunktet vanskelig å få til en slik tjeneste. Google tror likevel dette skal være gjennomførbart.

Programvaren skal nemlig tilpasse seg den enkelte bruker. Ettersom den lages for å kjøre på mobiltelefoner befinner den seg allerede på en svært personlig enhet. Man kan sammenlikne det med en T9-ordliste som hele tiden tilpasser seg brukerens språkbruk.

Som med Googles øvrige tjenester ser man også for seg at omverdenen bidrar til å utvide språkdatabasene gjennom bruk.

Kan bli vanskelig

Til tross for Googles mange gode idéer er skeptiske stemmer der ute, blant andre professor David Crystal ved Bangor Universitet i Wales. Ifølge lingvistikkprofessoren er det per i dag ingen måte å handskes med utallet av forskjellige uttaler og talehastigheter på.

Like fullt har tekst-oversettelser kommet svært langt den siste tiden, og det er ingen tvil om at tung bruk gir verdifulle data til tjenesteleverandører. Googles tidsperspektiv for tjenesten er "noen få år". Det er dermed ikke godt å si nøyaktig når tjenesten vil dukke opp, men man kan nok regne med å få høre om det når den tid kommer.

(Kilde: dailymail.co.uk)

Les også
Nå kan Android-mobiler oversette tekst
Les også
Se Googles Nexus One-dokumentar
Les også
Se Xperia X1 kjøre Android
Les også
Nexus One oppdateres
annonse