Til hovedinnhold

– NSA kan hacke alle smarttelefoner

Det tyske ukemagasinet Der Spiegel med sensasjonelle
påstander.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det tyske ukemagasinet Der Spiegel hevder å ha sett dokumenter som viser at NSA kan tappe informasjon fra smarttelefoner med iOS, Blackberry og Android.

I dokumentene skal det stå at NSA har mulighet til å lese SMS, notater, kontaktlister og posisjonslogger på de aktuelle telefonene.

Det skal også være indikasjoner på at NSA har opprettet egne arbeidsgrupper for hvert operativsystem med et mål om å få tilgang til informasjon lagret på telefonene.

I dokumentene skryter agentene av å ha fått tilgang til iPhone-data ved å infiltrere PC-en som telefonen synkroniseres til. Små kodesnutter gir så tilleggstilgang til minst 38 iPhone-funksjoner.

Feiret med champagne etter å ha knekt Blackberry-kryptering

Også Blackberry, som er kjent for sin kryptering og sikkerhet, skal være åpen for etterretningstjenestene. Ifølge dokumentene Spiegel skal ha hatt tilgang til, skal SMS-trafikk på Blackberry være åpen for etterretningstjenestene. I 2009 mistet NSA tilgangen etter at Blackberry kjøpte opp et annet selskaps teknologi. Da den britiske etterretningstjenesten GCHQ klarte å gjenopprette tilgangen i 2010, fikk meldingen om suksessen tittelen «champagne».

Representanter for Blackberry har ikke ønsket å kommentere overvåking av telekommunikasjon til Der Spiegel, men understreker at selskapet ikke har tilbudt noen bakdør til sitt operativsystem til etterretningstjenestene.

Det vakte sterke reaksjoner veden over da varsleren Edward Snowden avslørte NSAs overvåkingsprogram PRISM. Omfanget og graden av overvåking av elektronisk kommunikasjon har sjokkert mange.

Les også: BlackBerry 10 ikke sikker nok for britiske myndigheter

(Kilde: Der Spiegel)

annonse