Til hovedinnhold

Nå tar denne norske appen fullstendig av

Photo Roulette topper listene i USA med over 500.000 daglige nedlastinger.

Photo Roulettes startskjerm.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Det er ikke spesielt ofte at norske apper tar av i utlandet, og spesielt ikke på det amerikanske markedet. Ett hederlig unntak er Wordfeud, som tok av for en del år tilbake – men nå har vi fått enda et eksempel: Photo Roulette.

Appen, eller rettere sagt spillet, har nemlig tatt fullstendig av etter at en video på den populære videodelingsplatformen TikTok gikk viralt. Torsdag 24. oktober toppet appen lista over de mest nedlastede i USA, og i skrivende stund ligger den på 5. plass. Da det virkelig tok av ble appen lastet ned over 650.000 ganger på én dag.

Her ligger Photo Roulette helt på toppen av de mest nedlastede appene i USA.
Photo Roulette

Appen har for øvrig vært populær her til lands lenge, etter at den tok av i Norge høsten 2018. Da var den ifølge skaperne selv den mest nedlastede appen på App Store i Norge.

Men hvem er det som står bak? Jo, tre kompiser med bakgrunn og utdanning fra Trondheim og Oslo: Magnus Buseth, Thorvald Thorsnes og Henrik Hortemo (bildet).

Buseth står bak designet, Thorsnes er idéhaver og altmuligmann og Hortemo har programmert selve appen. Photo Roulette er enkelt forklart et festspill der 3–10 spillere med appen installert kan hoppe inn i et spill via en kode, akkurat som i for eksempel Kahoot, og får lastet opp et knippe tilfeldige bilder fra sitt eget bildegalleri.

Skaperne av appen. Fra venstre: Magnus Buseth, Thorvald Thorsnes og Henrik Hortemo.
Photo Roulette

Totalt 15 bilder lastes opp, med mer eller mindre tilfeldig sammensetning og mengde fra de ulike deltagerne. Deretter vises ett og ett bilde frem, og spillerne får et par sekunder på å klikke på navnet til den de tror bildet tilhører.

For hvert riktig gjettet bilde får spillerne poeng, og til slutt sitter én igjen med høyest poengsum. Dette er imidlertid litt sekundært, for mesteparten av moroa foregår (erfaringsmessig) under gjettingen og den påfølgende avsløringen.

Hytteturidé ble til ekstrainntekt

Idéen til Photo Roulette kom etter sigende fra et ønske om et morsomt spill til en hyttetur Hortemo og Thorsnes skulle på, og etter gode tilbakemeldinger fra venner bestemte teamet seg for å utvikle det videre. Det tok et helt år før appen for alvor ble oppdaget i de norske fjell og daler, og enda et år før den altså fant veien over Atlanteren.

Den raske veksten var ikke forventet, ifølge skaperne selv, men de hadde likevel forberedt seg godt med servertilgang for å møte en eventuell brå popularitet – noe som jo viste seg å være smart. Totalt har Photo Roulette nå 5 millioner brukere, hvorav 2,5 millioner har kommet bare de siste 10 dagene.

Slikt blir det selvsagt penger av, men forståelig nok ønsker ikke skaperne selv å hverken gå i detalj på dette eller ha dette som fokus. Thorsnes selv sier det slik:

– Det var aldri penger som var årsaken til at vi lagde Photo Roulette. Derimot ser vi på det som et morsomt og lærerikt prosjekt som vi også kan dele med vennene våre. Per i dag har vi ikke reklame i appen, men tjener kun litt på kjøp inne i selve appen. Dette er en fin ekstrainntekt for oss ved siden av våre vanlige jobber.

Krypterer kommunikasjonen og sletter bildene i etterkant

Bildeopplasting, slik Photo Roulette krever for å fungere, bringer selvsagt med seg noen hensyn å ta på personvernsiden. Spesielt etter at det i sommer ble offentlig kjent at den populære appen FaceApp lastet opp bilder fra brukernes telefoner til servere i Russland har dette blitt aktualisert.

Slik starter man en runde Photo Roulette.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ifølge Buseth er dette tatt hånd om på en god måte med Photo Roulette, både via kryptering og aktiv sletting av alle bilder:

– Bildene som plukkes ut distribueres til spillerne via våre servere hos Google. Bildene slettes så fort runden er over, og all kommunikasjon mellom serverne og brukerne er kryptert.

En annen faktor er også at det faktisk er helt tilfeldig hvilke bilder som lastes opp fra telefonen din når du hiver deg med i en runde Photo Roulette. Dermed skal du passe nøye på at du ikke har sensitive bilder du ikke vil dele med alle og enhver, noe appen også advarer deg om ved oppstart. Du må også bekrefte at du er over 16 år.

Dette er det ikke stort Photo Roulette-skaperne får gjort noe med. Derimot opplyser de om at jobber med å få på plass en varsling dersom noen tar en skjermdump av et bilde som dukker opp, slik eksempelvis Snapchat har.

Vil du teste spillet selv?

annonse